Online geld verdienen: de 10 beste methodes in 2024

Online geld verdienen wordt steeds toegankelijker, omdat er steeds meer methodes ontstaan.

Ondanks deze opmars, blijft het voor de beginner een uitdaging om de juiste methode te kiezen. Wat zijn de verschillende methodes? Waar moet je beginnen? Hoeveel startkapitaal heb je nodig? Welke kennis heb je nodig over een bepaalde methode? Is het wel betrouwbaar? Etc.

Allemaal vragen die je je als beginnende online ondernemer af kan vragen. Daarom gaan we je in dit blog laten zien welke 10 methodes het beste zijn om online geld te verdienen. Bij iedere methode zullen we toelichten hoeveel tijd het kost om op te starten, wat de moeilijkheidsgraad is, wat je potentieel kan verdienen, hoeveel tijd het kost voordat je je eerste euro’s uitbetaald krijgt, hoeveel tijdsinvestering gewenst is, hoeveel risico je neemt en tot slot wat de benodigdheden zijn.

We hebben bewust gekozen om niet alle methodes van online geld te verdienen uit te pluizen, maar willen je vooral de beste methodes voorleggen. Als we écht alle methodes (50+) toelichten, zul je merken dat je de bomen door het bos niet meer gaat zien. We hebben bijvoorbeeld besloten om investeren in cryptocurrencies en beleggen in aandelen niet in onze lijst op te nemen, vanwege de hoge risico’s (zeker als beginner).

Kortom: in dit blog leer je alleen over de beste methodes en hebben we uit onze eigen ervaring (als online ondernemers) de beste selectie voor je gemaakt. Een groot voordeel is dat we bij elk verdienmodel proberen om onze eigen ervaring met je te delen.

Veel succes en plezier!

NB: Alle methodes om online geld te verdienen zijn feitelijk en beschrijvend geschreven. Geen van onderstaande informatie is financieel advies en de lezer is ten alle tijden verantwoordelijk van zijn/haar eigen keuzes.

In deze online affiliate marketing cursus (voor beginners) ontdek je de exacte strategie van Jari waarmee hij duizenden euro’s per maand verdient.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

1. Werk als online freelancer

Als freelancer ben je je eigen baas, heb je de vrijheid om te doen wat je wilt en kun je in principe zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt. Als online freelancer verdien je geld door het “verkopen” van je tijd in ruil voor jouw diensten. Dit is ook de reden dat je als freelancer een vaardigheid onder de knie moet hebben en voor mensen werkt die jou inhuren.

Ondanks dat het specialistische vaardigheden vereist en je eigen tijd, is het een redelijk eenvoudige methode om online geld te verdienen. Er zijn namelijk talloze bedrijven die opzoek zijn naar freelancers om (kleine tot ook zeer grote) opdrachten uit te voeren.

1.1. Voorbeelden van freelance werk

Hieronder geef ik 5 voorbeelden hoe je als freelancer kunt werken.

  1. Virtuele assistent (VA): je bent iemands assistent. Dit is de eenvoudigste manier van online freelancen. Als VA kun je verantwoordelijk zijn voor een grote verscheidenheid aan taken. Van blogs plaatsen op websites, tot het onderzoeken van informatie, schrijven van e-mails, klantenservice doen, etc.
  2. Freelance tekstschrijver (copywriter): ben je goed in schrijven en heb je verstand van zoekmachine optimalisatie (SEO)? Dan kan je je diensten als online tekstschrijver aanbieden. Er zijn honderden dan wel niet duizenden mensen per dag op zoek naar een goede schrijver. Spreek je meerdere talen? Dan kan je je copywriting vaardigheden ook inzetten als vertaler.
  3. Social mediamanager: een goed voorbeeld is het uitvoeren van het werk van een social mediamanager. Dit heb ik vroeger ook regelmatig gedaan. Als social mediamanager was ik de “manager” van de social media kanalen van mijn klanten. Ik zorgde voor interactie op de pagina’s, ik plaatste (of plande) de posts in en zorgde dat de social media accounts actief waren. Dit is wat anders dan een “content manager”. Een content manager of content creator, maakt de content die de social mediamanager vervolgens online zet. Als social mediamanager heb je dus niet direct vaardigheden zoals fotoshop, fotografie en videografie nodig.
  4. Grafisch ontwerp (logo’s maken), photoshop, video editing: ben je goed in het bewerken van foto’s of video’s? Dan is de kans groot dat je voor vrienden, familie of kennissen wel eens een hand hebt uitgestoken. Misschien doe je dit nu nog als hobby, maar in deze branche kun jij als freelancer véél geld verdienen. Er zijn namelijk genoeg mensen die op zoek zijn naar een nieuw logo, photoshop werkzaamheden of zelfs voor het bewerken van hun video’s.
  5. Online stem acteur: heb je een mooie stem, kan je goed zingen en wil je daar geld mee verdienen? Dan kan dat. Er zijn verschillende platformen (benoem ik later in dit artikel) waar je je in kunt schrijven om je stem in te zetten voor online werk.

Nu je ongeveer weet wat voor een soort werk je kan doen als freelancer zal ik meer vertellen over het zijn van een freelancer en wat daarbij komt kijken.

  • Opstarttijd: dit is afhankelijk van je netwerk en hoe actief je zoekt. Je zou theoretisch gezien binnen één dag je eerste opdracht kunnen krijgen.
  • Moeilijkheidsgraad: als je wilt starten met het verkopen van jouw tijd en diensten kunnen we ervan uitgaan dat je al geschoold bent in wat je wilt aanbieden. De benodigde vaardigheden bezit je al en daarom stellen we de moeilijkheidsgraad: “makkelijk”.
  • Hoeveel verdienen: als beginnende freelancer is een uurloon van €30 (ex. btw.) normaal. Met een werkweek van 40 uur is jouw verdienpotentieel: €4800 (€30 x 160 uur). Het is belangrijk om te onthouden en te begrijpen dat je jaarlijks je uur prijs verhoogt. Des te meer je gaat werken als freelancer, des te beter je wordt. Daarnaast komt er ook steeds meer risico als je volledig voor je zelf werkt. Zo moet je bijvoorbeeld voor je eigen pensioen sparen en ook je vakantiegeld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er is ook nog de methode om betaald te krijgen per succesvolle opdracht. Ben jij een logo designer en ontwerp je logo’s? Dan kan het een strategie zijn dat je €100 rekent voor één logo. Als je hier 2 uur mee bezig bent heb je dus €50 per uur verdiend.
  • Tijd tot eerste betaling: dit hangt af van de afspraken met je opdrachtgever. Je kunt wekelijks betaald krijgen, per maand of per opdracht. Vind je binnen één dag een opdracht? Dan kan je in theorie al de volgende dag betaald krijgen.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een werkende internetverbinding, stroom, computer/laptop, fotobewerkings-software, etc.
  • Hoe beginnen: als freelancer kun je verschillende lijntjes uitgooien binnen je eigen netwerk (bijvoorbeeld op LinkedIn) of je kunt je inschrijven voor verschillende platformen waar je opdrachtgevers kunt vinden. Deze platformen bespreken we verderop in dit artikel.
  • Risico: freelancen is niet zonder risico’s. Als je fulltime freelancer bent, ben je altijd afhankelijk van jouw opdrachtgevers en zal je voor je eigen arbeidsongeschiktheid verzekering, pensioen en eigen vakantiegeld moeten zorgen. Theoretisch ben je namelijk een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) en moet je je ook inschrijven bij de KVK.

1.2. Freelance platformen

Om snel aan de slag te gaan als freelancer, heb ik hieronder de grootste en meest bekende freelancer platformen op een rij gezet.

  • Fiverr.com: Fiverr staat bekend als één van de grootste online marktplaatsen voor digitale diensten ter wereld. Op dit platform kun je online geld verdienen door het uitvoeren van verschillende opdrachten, zoals: grafischontwerper, designer, programmeur, tekstschrijver of stemacteur. Het unieke is dat je de vrijheid hebt om je eigen prijzen vast te stellen.
  • Freelance.nl: een Nederlands platform met een database vol met opdrachten binnen bepaalde sectoren. Niet alleen, zoals Fiverr voor digitale diensten, maar ook opdrachten binnen de administratieve sector, architectuur, juridische diensten en nog veel meer. In tegenstelling tot Fiverr, vind je hier meer “serieuze” opdrachten.
  • Hoofdkraan.nl: een perfect alternatief voor freelance.nl; niet direct beter, maar wellicht wel slim om jezelf op beide platformen in te schrijven. In veel gevallen is het zo als je met “hagel schiet”, veel mis schiet, maar als je opzoek bent naar nieuwe freelance opdrachten dan kan het aanmelden bij verschillende platformen een uitkomst bieden.
  • Textbroker.nl: hét platform voor het aanbieden van jouw dienst als schrijver. Ik maak hier persoonlijk veel gebruik van om schrijvers te vinden voor mijn eigen affiliate marketing websites.
  • Upwork.com: een ander goed alternatief voor Fiverr.
  • Sitedeals.nl: Sitedeals.nl is, zoals de slogan luidt, dé ontmoetingsplaats voor webprofessionals. Op Sitedeals.nl kun je je gratis aanmelden en je eigen diensten aanbieden als freelancer. Een groot voordeel is de hechte Nederlandse community en het webmasterforum. Er zijn genoeg mensen aanwezig op Sitedeals.nl die hun diensten aanbieden, maar ook mensen die op zoek zijn naar freelancers. Zelf maken we er veel gebruik van en hebben we daar ook mensen leren kennen die nu goede vrienden zijn.
  • 99designs.nl: dit is een freelance platform voor grafische diensten.

2. Maak een affiliate marketing website

Een affiliate marketing website is een website waar je over een specifiek onderwerp content (blogs) gaat maken. Op deze website ga je niet alleen informatie plaatsen over verschillende onderwerpen, maar ga je ook producten en/of diensten promoten. Als een websitebezoeker op jouw affiliate link klikt en vervolgens het product koopt? Dan krijg jij een financiële beloning in de vorm van een zogenoemde “commissie”.

Dit is, als je het mij vraagt, “by far” de beste methode om online geld te verdienen, omdat je niet je tijd inruilt voor geld, je niet verantwoordelijk bent voor het resultaat en geen klantenservice hoeft te bieden.

Affiliate marketing is daarom per definitie een (semi)passief verdienmodel.

Een affiliate website maken is één, maar de website actief houden is een twee. Zelf besteed ik ongeveer 10 uur per week aan het onderhouden van mijn twee affiliate websites. Met een semi-passief verdienmodel bedoelen we dat je niet aanwezig hoeft te zijn om geld te verdienen.

Wél wordt er (zoals ik dat ook doe) vereist dat je de benodigde input blijft leveren om van je website een succes te maken en dit succes ook te behouden.

2.1. Voordelen affiliate marketing

Het is verstandig om alleen maar producten en/of diensten te promoten, waar jij achter staat en die jij vertrouwt. Ondanks dat je producten promoot waar je tevreden mee bent, komt het wel eens voor dat iemand een bestelling doet en niet tevreden is.

Als iemand iets gekocht heeft, via jouw affiliate link, dan is de webshop waar het product (of dienst) gekocht is, verantwoordelijk voor de klantenservice, het retourbeleid, etc.

Als eigenaar van een affiliate marketing website ben jij hier niet verantwoordelijk voor. Dit is een heel groot voordeel. Dit bespaart namelijk, enorm veel tijd en zorgen, waardoor jij je compleet kunt focussen op het bouwen van je website en het krijgen van websitebezoekers.

Een ander groot voordeel is dat je affiliate marketing op je eigen tempo kunt uitvoeren. Er zijn geen verplichtingen qua werkdruk en je kan het perfect combineren naast je school, studie of werk en je hebt nagenoeg geen startkapitaal nodig.

Affiliate marketing is voor ons dé nummer 1 methode waarmee wij online geld verdienen. Hierdoor hebben we ons compleet “vrij kunnen spelen” en kunnen we onze werk- en vakantiedagen naar eigen wens indelen.

2.2. Affiliate marketing samengevat

  • Opstarttijd: ongeveer 60 uur. Met behulp van een goede affiliate cursus ongeveer 25 uur. Let op: na deze tijd ben je nog niet klaar. Een affiliate website moet je blijven onderhouden. Het werk is dus nooit “af”.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Iedereen kan een affiliate website maken, maar om je website succesvol te maken is een nodige portie discipline en doorzettingsvermogen vereist.
  • Hoeveel verdienen: €10.000+ per maand of in speciale gevallen, zelfs meer verdienen, is mogelijk. Maar let op: dit is geen direct resultaat. Zelf ben ik sinds 2016 bezig en heb ik mijn eerste €10.000 per maand pas in augustus 2023 verdiend.
  • Tijd tot eerste betaling: de content/blogs die op jouw website komen moeten vertoond en opgenomen worden in de zoekmachines, zoals Google. Dit proces noemen we “indexeren” en kan bij nieuwe websites zo’n 3 tot 9 maanden duren. Als je eenmaal bezoekers krijgt, dan is het aan jou de taak om ervoor te zorgen dat ze op je affiliate links gaan klikken (om je eerste commissie te verdienen).
  • Benodigdheden en startkapitaal: computer, werkende internetverbinding, stroom, domeinnaam (t.w.v. ongeveer €5 per jaar) en hosting (t.w.v. ongeveer €50 per jaar).
  • Hoe beginnen: je kunt onze affiliate cursus volgen (eenmalig €47) of onze gratis affiliate marketing handleiding lezen hoe je kunt beginnen met affiliate marketing.
  • Risico: laag. Je kunt affiliate marketing uitvoeren op je eigen tempo en doen naast je huidige werk, studie of school. Er zijn geen verplichten om je te haasten en het startkapitaal is nihil.

3. Begin een webshop

Een webshop maken kan op twee manieren. Een webshop met eigen voorraad, waarbij je de pakketjes zelf verzendt of een webshop zonder eigen voorraad. Deze laatste methode wordt ook wel “dropshipping” genoemd. Dropshipping is enorm populair onder jongeren en als je naar het cursus landschap kijkt zijn er ondertussen tientallen tot honderden ondernemers die je willen uitleggen hoe je kunt beginnen met dropshipping.

Dropshipping is toegankelijker dan een eigen webshop met voorraad. Als je een eigen voorraad hebt, dan moet je dit ergens opslaan en je loopt het risico dat je product niet verkocht wordt. Dit is ook de reden waarom dropshipping zo populair is.

Dennis (mede-eigenaar van Affiliate Held) en ik hebben ooit ook een webshop gehad met fysieke voorraad. Onze niche was “mannenkleding” en het is wel eens voorgekomen dat we onze voorraad niet verkocht kregen.

Het concept van dropshipping is simpel gezegd “e-commerce”. Je hebt een website nodig, waar je een of meerdere producten op zet, je promoot deze producten via advertenties (zoekmachine of Instagram/Facebook/TikTok ads), je krijgt bezoekers op je website en mensen kopen het product. Als dit concept zich vaak genoeg herhaald en je maakt genoeg sales, kan je daar online geld mee verdienen.

  • Opstarttijd: 4 tot 8 maanden. Productonderzoek, contact met fabrikanten, producten testen, advertenties testen/optimaliseren, websites maken en je product “whitelabellen” kost veel tijd.
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk. Dropshipping is de laatste jaren enorm populair geworden, waardoor er veel concurrentie bestaat. Producten verkopen op een nieuwe website is lastig. Als je een website hebt gemaakt waar je product te koop is, moet je namelijk ook dit product onder de neus van de consument houden. Kortom: je moet budget hebben om te adverteren. Als je geen idee hebt hoe dit moet, loop je het risico veel geld te betalen aan Facebook advertenties (of andere plekken) wat je winst omlaag haalt of je zelfs verlies gaat draaien. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat je miljonair kunt worden van dropshippen. Niet alleen concurrentie maakt het moeilijk, maar je zal je ook bezig moeten houden met het opzetten van een “factory line”, klantenservice, marketing, social media, verwerken van refunds en bezig blijven met productonderzoek, opschalen, etc. Handen vol werk, wat je niet zomaar naast je huidige baan kan doen.
  • Hoeveel verdienen: ongelimiteerd. Er zijn genoeg voorbeelden van jonge ondernemers die rijk zijn geworden met dropshipping.
  • Tijd tot eerste betaling: na lancering van je winkel kan je in theorie dezelfde dag nog een verkoop doen. “Payment service providers”, zoals Mollie, Stripe, PayPro, etc. hanteren elk andere uitbetalingstermijnen.
  • Benodigdheden en startkapitaal: webshop software zoals WooCommerce, Shopify of Wix, domeinnaam (ongeveer €5 per jaar), hosting (ongeveer €60 per jaar) en advertentiebudget (minimaal €100, liefst €300 per maand).
  • Hoe beginnen: beginnen met een eigen webshop leg je niet zomaar uit in een kort blog zoals deze. Ik raad je vooral aan om eens op YouTube en Google verschillende zoekacties te doen. Deze video geeft je een goede indruk hoe je kunt beginnen met een eigen webshop.
  • Risico: in principe is het risico laag vanwege het feit dat je geen eigen voorraad nodig hebt. Toch is er een fors startkapitaal nodig om te adverteren, wat je kwijt bent als je nog niet weet hoe adverteren werkt.

4. Verkoop op online marktplaatsen (Bol en Amazon)

Verkopen op online marktplaatsen, zoals Bol en Amazon, is een meer toegankelijkere manier om te starten met dropshipping. In tegenstelling tot het maken van je eigen webshop heb je géén webshop software nodig en ook veel minder technische kennis over hoe je een website maakt. Hierdoor kun je je compleet focussen op je product, productdesign, de marketing en zoals” ze dat noemen je “product listing”.

Een ander groot voordeel is dat je profiteert van het netwerk van het platform. Stel je gaat zakelijk verkopen op Bol, dan profiteer je van de autoriteit van Bol. Bijna iedere Nederlander heeft ooit wel iets gekocht op Bol. Door jouw producten te “listen” in het productaanbod van Bol hoef je dus zelf niet op zoek te gaan naar nieuwe klanten.

  • Opstarttijd: minder dan één dag. Let op: dit hangt af van het aantal producten dat je wilt verkopen.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk. Verkopen op zakelijke platformen wordt steeds moeilijker vanwege de concurrentie. Vooral op Amazon is de concurrentie moordend. Tijn Strikker, mede-online ondernemer en Amazon coach van de Digitial Cashclub, heeft mij in een 1-op-1 videogesprek uitgelegd dat als je in 2024 wilt starten met verkopen op Amazon je minimaal €10.000 startkapitaal moet hebben om de weergave op je productlisting flink te verhogen.
  • Hoeveel verdienen: ongelimiteerd.
  • Tijd tot eerste betaling: in de eerste maand kun je je eerste verkoop doen. In meeste gevallen word je uitbetaald in de eerste week van iedere nieuwe maand, over het verdiende geld van de maand daarvoor.
  • Benodigdheden en startkapitaal: leeftijd van minimaal 18 jaar, een Amazon of Bol partneraccount. EAN-codes: als je je product op een marketplaats wilt listen dan moet je een EAN-code hebben pér product wat je aanbiedt. Als je een re-seller bent van een bestaand product, kun je de reeds bestaande EAN-codes gebruiken. Anders moet je EAN-codes aanschaffen. EAN-codes zijn niet duur, in tegenstelling tot de €10.000 die je nodig hebt om je product(en) op te schalen.
  • Hoe beginnen: aanmelden zakelijk verkopen op Bol en/of aanmelden zakelijk verkopen op Amazon. Meer ondersteuning nodig? Wellicht heb je de begeleiding nodig van een expert: https://adspension.nl.
  • Risico: het risico is zo hoog als je het zelf maakt. Je kunt beginnen met één product aan te bieden en deze stap voor stap beter maken. Wil je sneller veel verkopen draaien? Dan zal je op de marktplaatsen waar je verkoopt extra geld moeten betalen voor meer zichtbaarheid (advertenties). Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per maand. Als je niet weet wat je doet, kan dit een hoog risico zijn en je forceren om ermee te stoppen.

5. Verkoop je eigen (online) cursus

Ben je een expert in jouw vakgebied en wil je je kennis delen? Dan is het maken van een eigen cursus een slimme zet.

Het voordeel van een online cursus maken is dat dit, ja heel logisch, een digitaal product is. Je maakt de cursus één keer en je kan hem ongelimiteerd verkopen. Kortom: het maken van een cursus is schaalbaar.

Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je cursus up-to-date blijft. Zo verkopen wij, bijvoorbeeld, ook onze eigen affiliate marketing cursus en zorgen we ervoor dat we de trend van de affiliate marketing branche blijven volgen om ervoor te zorgen dat de cursus inhoudelijk correct en up-to-date is.

Het nadeel van een eigen cursus maken, is dat het niet voor iedereen geschikt is. Niet iedereen beschikt over de kernkwaliteiten van een coach. Je moet expert zijn binnen een onderwerp en je moet ook de positie aan durven te nemen van de expert. Mensen die de cursus volgen kijken naar je op en dat is niet altijd een makkelijke uitgangspositie (ik spreek uit ervaring 😅).

  • Opstarttijd: afhankelijk van de inhoud en omvang van de cursus. Minimaal 1 maand; gemiddeld 1 jaar. Zelf zijn we 1,5 jaar bezig geweest met het ontwikkelen van onze basiscursus voor affiliate marketing. Voor onze geavanceerde affiliate marketing cursus zijn we “slechts” 1 maand bezig geweest.
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk. Jij bent de expert van je onderwerp en jij moet andere mensen iets gaan leren. Die uitgangspositie is niet altijd prettig.
  • Hoeveel verdienen: ongelimiteerd.
  • Tijd tot eerste betaling: afhankelijk van je bereik, hoeveel je adverteert en hoeveel volgers je hebt. Na lancering van je cursus kan je in principe direct je cursus verkopen en binnen een paar werkdagen kan het geld op je rekening staan.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een platform (of eigen website) waar je je cursus kan hosten, goede camera, microfoon en video bewerkingsprogramma. Een stroom, een werkende internetverbinding en een computer spreken voor zich.
  • Hoe beginnen: begin met het doen van marktonderzoek. Is er vraag naar de cursus die je wilt maken? Bedenk hoe je de cursus gaat vormgeven (tekstueel en/of video), hoe je de cursus wilt verkopen en ga vervolgens de cursus ontwikkelen. Wanneer je lesmateriaal af is publiceer je het op een cursus platform (of je eigen website). Ondersteuning nodig? Celine Charlotte is met haar C.Academy dé “guru” op het gebied van online cursussen maken en verkopen. Ook vriend en collega affiliate marketeer Hugo Bakker is een expert in dit vakgebied.
  • Risico: laag. Je kunt de lessen maken naast je huidige baan en er is in de meeste gevallen geen urgentie om een cursus snel te ontwikkelen en te lanceren.

6. Werk als online coach of consultant

Online geld verdienen door online coaching wordt steeds populairder. Ik ben fysiotherapeut (geweest) en ik heb veel vrienden en kennissen in de gezondheidszorg die naast fysieke consulten ook digitale consulten geven. De COVID-19 periode heeft wat mij betreft voor een versnelde opmars gezorgd voor dit fenomeen.

Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Toen COVID-19 nét uitbrak kon ik als fysiotherapeut er ook voor kiezen om sommige patiënten online te begeleiden. Ook qua softwaresystemen ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Zo gebruikte ik als fysiotherapeut het platform Physitrack voor deze digitale consulten.

Desalniettemin is het niet vanzelfsprekend dat je zomaar je eigen coaching business op kan zetten. Coaching en het aanbieden van diensten als consultant is vaak het resultaat van een al reeds bestaand bedrijf.

Een goed voorbeeld hiervan is AffiliateHeld.nl (de website waar je nu op zit). Dennis en ik verkopen software voor affiliate websites. Daarna kwamen er steeds meer vragen over: “hoe begin je nu met affiliate marketing?”. Toen hebben we onze eigen cursus ontwikkeld. Kort na het lanceren kregen we de vraag of we niet ook mensen online konden begeleiden in de vorm van affiliate coaching. Kortom: coaching/consultancy is vaak het resultaat van een bestaande business.

Ook moet je de vaardigheden in huis hebben om iemand verder te helpen binnen een bepaald onderwerp. Je kunt hierbij denken aan: “online psycholoog”, “online business coach”, “online fysiotherapeut”, “online personal trainer”, “online lifestyle coach” waarvoor, in veel gevallen, jarenlange studies nodig zijn.

  • Opstarttijd: maanden tot jaren. Coaching en consultancy en een goedgevulde agenda met klanten opbouwen kost maanden tijd en is afhankelijk van je bereik, kenniskring en ervaring.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld. Als coach of consultant ben jij de expert en in veel gevallen ben jij al in de “offline-wereld” veel bezig geweest met coaching. De moeilijkheidsgraad zit in het resultaat van de coaching. Voorbeeld: online personal training is toch minder krachtig dan een personal trainer die naast je in de gym staat om je te motiveren.
  • Hoeveel verdienen: €80 tot €500 per uur.
  • Tijd tot eerste betaling: afhankelijk van je netwerk, maar in theorie kan je per coaching sessie betaald krijgen en dus ook al redelijk snel online geld verdienen.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een achterban, netwerk, kenniskring of bestaand klantenbestand met mensen die ondersteuning van jou nodig hebben.
  • Hoe beginnen: online coaching kan het resultaat zijn van een reeds bestaand bedrijf, bijvoorbeeld wanneer je al je eigen cursus verkoopt. Een eenvoudige manier is om je klantenbestand op de hoogte te stellen dat je ze verder wilt helpen. Begin je vanaf nul? Dan is het handig om een eigen website te hebben, een LinkedIn profiel of een Instagram kanaal waar mensen in contact kunnen komen met jou. Vanaf daar kun je het gesprek aangaan en onderzoeken of je mensen kunt helpen.
  • Risico: weinig tot geen risico. Online coaching kan je langzaam opbouwen. Je agenda met mensen die door jou begeleid willen worden, zal niet meteen vol zijn.

7. Werk als online leraar

Online geld verdienen als leraar vereist kennis en expertise in een bepaald vakgebied. Een bekende methode is om iemand een taal te leren, bijles te geven in een taal of iemand bijles te geven in wiskunde, geschiedenis, of andere vakken. Mocht je een goed netwerk hiervoor hebben, dan kan je bijles vanuit jezelf initiëren.

Toch zijn er steeds meer platformen waarop je je als docent kunt inschrijven. Bekende platformen zijn: Lingoci, Preply en Italki.

Online bijles geven kan via GoStudent en een ander groot lesgeef platform is Superprof.

Zelf ken ik een aantal mensen uit het Verenigd Koninkrijk die online docent zijn. Deze mensen heb ik leren kennen op mijn wereldreis. Ze gaven aan dat dit een goede methode was om als digital nomad te werken.

Groot voordeel is dat studenten zich in kunnen schrijven in jouw lessen en dat je eigenlijk alleen maar de lesinhoud voor hoeft te lezen en dat als studenten niet komen opdagen, je nog steeds betaald krijgt. Nu kun je je afvragen hoe goed die lessen zijn, maar goed… Het is aan jou, de docent, om je lessen zo goed mogelijk in te richten.

  • Opstarttijd: ongeveer 1 maand. Als taaldocent moet je vaak gekeurd worden op je kennis en expertise. Hier gaat een intake-procedure aan te pas. Hoelang dit proces duurt is afhankelijk per organisatie.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk. Als docent word je officieel geregistreerd en daar heb je papierwerk voor nodig. Niet iedereen kan zomaar docent worden.
  • Hoeveel verdienen: €15 tot €30 per uur.
  • Tijd tot eerste betaling: als docent word je uitbetaald per maand. Ongeveer 1 maand na je eerste les word je uitbetaald.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een webcam, goede microfoon, computer, internetverbinding en stroom om je lessen te kunnen doen. Om geregistreerd te worden heb je vaak officiële documenten nodig (bijv. een diploma).
  • Hoe beginnen: meld je aan via de eerder benoemde platformen.
  • Risico: laag. Het aantal lessen wat je geeft neemt langzaam toe en los van de strenge toelatingseisen is er geen startkapitaal vereist.

8. Start een YouTube kanaal

Het starten van een YouTube kanaal “kan” een lucratieve onderneming zijn. Er is een stigmatiserend beeld van rijke YouTubers die in dure villa’s in Dubai bij elkaar wonen en samen content maken. Het is zeker mogelijk, maar ook hierbij is hard werken en doorzettingsvermogen vereist. Als je online geld wilt verdienen door middel van YouTube dan zijn er grofweg drie methodes om online geld te verdienen.

  1. Je verdiend geld door middel van YouTube advertenties
  2. Je verdiend geld door middel van affiliate marketing
  3. Je verdiend geld door middel van betaalde partnerships/sponsoren

Zelf heb ik ook een YouTube kanaal en gebruik ik bovenstaande drie verdienmodellen ook. Op het moment van schrijven heb ik ongeveer 4000 abonnees en 5000 kijkuur per jaar. Met YouTube advertenties (Adsense) verdien ik gemiddeld zo’n $2.00 per dag (zie afbeelding).

Screenshot van een YouTube kanaal waar te zien is dat over een periode van 30 dagen $45.71 dollar is verdiend.

Met dit YouTube kanaal verdien ik alleen met affiliate marketing gemiddeld €20.000 per jaar. Sponsoren heb ik nog niet. YouTube is voor mij vooral een aanvulling op deze affiliate marketing website. Mijn website is de basis en social media kanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok zijn extra.

Desondanks ik YouTube vooral als goede aanvulling gebruik, heb ik geleerd dat het hebben van een YouTube kanaal ook heel goed als “standalone” verdienmodel kan dienen. Zorg ervoor dat je, net zoals met affiliate marketing, een goede niche kiest, doe marktonderzoek, maak een content plan en start met het maken van video’s!

  • Opstarttijd: binnen enkele minuten heb je een YouTube kanaal aangemaakt. Long-form video’s maken duurt gemiddeld een werkdag van ongeveer 8 uur. Hierbij kun je denken aan onderzoek doen naar het onderwerp, het schrijven van een script, je studio voorbereiden, camera en audio tests doen, de videoshoot zelf, het bewerken van de video, revisies en feedback rondes en tot slot het uploaden van de video naar YouTube. Dit gehele proces heb ik geautomatiseerd en gedelegeerd. Hierbij heb ik mijn eigen videoproductie team ontwikkeld die verantwoordelijk is voor dit gehele proces. Gemiddeld kost dit productieteam ongeveer €400 per video.
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk. Mijn ervaring is dat het maken van een YouTube kanaal het beste werkt wanneer je je eigen gezicht (of iemand uit je team) laat zien. Het kan ook zonder, maar de persoonlijke uitstraling van je kanaal is in veel gevallen het belangrijkste element voor je abonnees. Voor de camera staan is niet voor iedereen weggelegd. Ook heb je videografie- en videobewerkingsvaardigheden nodig. Niet super moeilijk, maar als je dit nog nooit hebt gedaan, kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Werken met duur materiaal zoals camera’s, microfoons, statieven en lampen maken het alles bij elkaar een uitdagende onderneming.
  • Hoeveel verdienen: ongelimiteerd.
  • Tijd tot eerste betaling: als je een video online zet over een bepaald onderwerp kan deze video direct bekeken worden. Het grote voordeel van YouTube is dat dit platform eigendom is van Google. YouTube video’s worden daarom ook direct getoond op de resultaten pagina van Google. Vaak duurt het voor websites weken om een goede positie in de zoekmachines te krijgen, zo duurt het voor YouTube video’s soms slechts enkele minuten. Ooit stond ik zelfs binnen 14 minuten op nummer 1 in Google met een YouTube video. Mijn video werd direct bekeken en mensen konden ook direct op de affiliate link klikken die in de beschrijving van mijn video stond en was het proces van “online geld verdienen” direct gestart.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een YouTube kanaal (Google Account) gericht op een bepaalde niche, videocamera, microfoon, videobewerkingsprogramma, opslagmateriaal (bijv. een externe SSD om back-ups te kunnen maken).
  • Hoe beginnen: doe marktonderzoek naar een goede niche, bekijk andere YouTube kanalen, kijk wat werkt, kijk waar jij wat over te vertellen hebt (kennis en kunde) en start gratis een YouTube kanaal. Video’s maken kan laagdrempelig met je eigen telefoon of het opnemen van je computerscherm. Zo zijn wij ook begonnen. Later verdiende we meer geld en hebben we later pas het dure materiaal gekocht. Ook kun je online geld verdienen met YouTube zonder je eigen gezicht te laten zien. Deze methode wordt “YouTube Automation Channels” genoemd. Of hoe Jelline Brands, van CashCowAcademy het noemt, “Cash Cow Channels”.
  • Risico: gemiddeld tot hoog. Een YouTube kanaal starten en hier online geld mee verdienen kost veel tijd. Als je tijd schaars is, is het een belangrijke overweging hoeveel je erin wilt investeren. Qua investering en startbudget valt het mee. Tegenwoordig hebben de nieuwste smartphones super goede camera’s (en microfoons) waar je al hele goede kwaliteit video’s mee kunt maken.

9. Geld verdienen met social media (Instagram en TikTok)

Het spreekt voor zich dat als je geld wilt verdienen met Instagram en/of TikTok dat je een trouwe achterban moet hebben.

Ook hoor je steeds vaker de zin dat het niet gaat over het aantal volgers wat je hebt, maar de relatie die je met je volgers hebt. Allemaal waarheden waar je in 2024 niet meer onderuit komt. Deze methode gaat niet zozeer over: hoe bouw je een trouwe achterban, maar meer over: “hoe verdien je geld als je een grote following hebt”.

Net zoals YouTube, heb ik ook ervaring met geld verdienen op social media. De methodes zijn vergelijkbaar, alleen affiliate marketing via social media is toch lastiger dan je denkt. Ik leg graag uit waarom.

Ondertussen weet je al wat affiliate marketing is en dat je online geld kan verdienen door producten en/of diensten van anderen te promoten (door het delen van affiliate links). Het delen van affiliate links kan bijvoorbeeld in je biografie of in je verhaal.

Toch raad ik af om 100% te richten op affiliate marketing als je geld wilt verdienen met social media. Waarom? Er zijn wat mij betreft twee argumenten,

  1. Social media = entertainment: je moet van goede huizen komen om iemand die (passief) aan het scrollen is door zijn of haar feed, af te leiden en een product en/of dienst te laten kopen. Instagram en TikTok zijn grotendeels bedoeld voor entertainment. Tuurlijk, er zijn duizenden voorbeelden dat mensen wél affiliate commissies verdienen, maar over het algemeen werk je met een doelgroep waarbij er geen “koopgerichte intentie” is. Oftewel; mensen zijn aan het ontspannen en staan niet klaar met hun portemonnee om iets te kopen.
  2. Affiliate links gaan dood in “in-app browsers”: misschien heb je het nog nooit bewust opgemerkt, maar zodra je op een (affiliate) link klikt in Instagram of TikTok wordt er een internetpagina geopend in de applicatie zelf (niet in je eigen browser-app op je telefoon). Klikt jouw volger op jouw affiliate link in de “in-app browser” dan wordt de affiliate tracking van deze link op de internetpagina binnen de “in-app browser” opgeslagen. Als mensen vervolgens de pagina verlaten is het niet meer zo makkelijk om terug te komen op die link. Als mensen het product of dienst die jij promoot niet direct kopen, loop je dus de kans dat de tracking eindigt in de applicatie en dus niet in je eigen browser-app. Je hebt het product gepromoot, maar omdat de klant later het product bestelt via zijn eigen browser-app (zonder jouw affiliate link als tussenpersoon) loop je (veel) commissies mis.

Er zijn gelukkig genoeg voorbeelden waarbij het wél lukt. Ik zeg ook niet dat het onmogelijk is, maar dit zijn wel twee voorbeelden wat niemand je verteld en is voor mij een heel sterk argument dat een social media kanaal, net als een YouTube kanaal, altijd als aanvulling dient op je eigen affiliate website.

Daarnaast is het een goed argument dat je via social media niet alleen met affiliate marketing moet werken, maar ook met sponsoring. Dit is waar “influencermarketing” om de hoek komt kijken. Geld verdienen op dit soort kanalen gaat heel vaak via, zogenoemde, “gesponsorde posts”. Vroeger heb ik hier veel geld mee verdiend. Zo had ik, bijvoorbeeld, een Instagram kanaal over piercings. Ja piercings, je leest het goed…

Ik postte foto’s en video’s van piercers over de hele wereld en deed een zogenoemde “shoutout”. Op een gegeven moment had ik meer dan 250.000 volgers en waren piercers en webwinkels bereid om mij honderden euro’s per maand over te maken in ruil voor een “shoutout” naar hun pagina/winkel. Uiteindelijk bedacht ik een systeem waarbij de piercers en webwinkels mij iedere maand (in de vorm van een abonnement) geld overmaakte voor promoties.

  • Opstarttijd: binnen enkele minuten heb je een social media pagina gemaakt en kan je in theorie direct starten met geld verdienen. Echter zal het minimaal 3 maanden duren (met constant posten), voordat je account enig verkeer en interactie begint te krijgen.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk. Een profiel heb je snel gemaakt, maar om dit vol te houden is doorzettingsvermogen en discipline gewenst.
  • Hoeveel verdienen: €2000 per maand is realistisch binnen 1,5 tot 2 jaar. €10.000 of meer (per maand) is uitzonderlijk.
  • Tijd tot eerste betaling: minimaal 3 maanden, maar theoretisch kan het eerder.
  • Benodigdheden en startkapitaal: een werkende internetverbinding, social media kanaal en volgers. Je hebt geen startkapitaal nodig. Dit is een volledig gratis model.
  • Hoe beginnen: je kunt beginnen door een account te aan te maken. Een account maken is gratis en heb je vast wel al eens gedaan. Begin met posten binnen een niche (onderwerp) waar jij je in wilt begeven. Heb je meer ondersteuning nodig? Dan is de cursus “Social Media Fortuin” een optie. Deze cursus gaat onder andere over affiliate marketing en social media. Als je het mij vraagt niet de beste match (zoals eerder aangegeven), maar je kunt het overwegen.
  • Risico: laag. Geld verdienen met social media kost je vooral veel tijd. Verder zijn er geen financiële risico’s.

10. Investeren in startups

Ik heb getwijfeld om dit verdienmodel in deze lijst op te nemen.

Dit is namelijk eerder een methode om te beleggen en niet zozeer een methode waarmee je met je eigen input online geld kan verdienen. Toch is het, in tegenstelling tot beleggen, crypto en andere financiële producten, een goede en toegankelijke methode om redelijk passief geld te verdienen.

Een startup kent vele definities. De meest basale definitie van het woord is dat een startup hetzelfde betekent als een startend bedrijf, meer niet.

Toch zit er nuance in het woord “startup”. Een startend bedrijf is niet in alle gevallen per definitie een startup. Een startup wordt vaak gekenmerkt door de ambitie van snelle groei. Vaak zijn startups bedrijven die zich richten op nieuwe technologieën, nooit eerder vertoonde uitvindingen en creatieve concepten.

Misschien heb je wel eens het tv-programma “Shark Tank” gekeken? In dit programma pitchen startups hun concept en zijn ze op zoek naar investeerders.

De “sharks”, ook wel investeerders, in dit programma zijn beroepsinvesteerders. Zij hebben miljoenen, al dan niet miljarden om te investeren. Hun werk bestaat uit investeren in deze jonge, ambitieuze bedrijven in ruil voor een percentage van het bedrijf. Dit is voor de investeerders (de sharks) een passieve manier van geld verdienen.

Investeren in startups klinkt hierdoor voor velen als een “ver van je bed show”. Als investeerder heb je namelijk handen vol met geld nodig om een aandeel te krijgen van een mogelijk succesvolle startup? Maar ook ontstaat de vraag: “hoe kan ik als normale Nederlander met een beperkt budget, investeren in Startups?”.

Tegenwoordig ontstaan er steeds meer methodes die het voor de “normale mens” mogelijk maakt om te investeren in startups om zo (semi-)passief online geld te kunnen verdienen. Het is namelijk tegenwoordig niet moeilijk en sinds mei 2023 ben ik aan het testen met een specifiek platform: Scramble.

Overzicht van ScrambleUp.com profiel van Jari Dohmen

Dit platform brengt de “normale mens” en startups bij elkaar. De startup krijgt een zak met geld van alle investeerders in ruil voor een interessant rentepercentage. Het voordeel hiervan is dat je zelf kan bepalen hoeveel je investeert en dat je alleen investeert met geld wat je kunt missen.

Scramble heeft ondertussen meer dan 13.700+ investeerders en al deze mensen bij elkaar zorgen voor het succesvol steunen van de startende startup campagnes. Het werkt redelijk eenvoudig, maar voordat ik uit ga leggen wat het is, is het belangrijk om te vermelden dat dit geen financieel advies is en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen onderzoek en investeringen.

Iedere maand is er een investeer ronde die bestaat uit twee groepen. Groep A en B. Als je er op tijd bij bent kan je een bedrag inleggen in een groep. Het verschil met groep A en B is dat je in groep B vaker een hoger rentepercentage terugkrijgt.

Voeg geld toe aan je account, kies via welke groep (A of B) je wilt investeren en klik op “bevestig”. Jouw geld komt op de “grote hoop met geld” en iedere maand krijg je volgens een vast “uitbetaalschema” je geld terug, inclusief de beloofde rente.

In onderstaande “repayment schedule” zie je dat ik in februari 2024 €27,11 heb geïnvesteerd en dat ik hier in de eerste maand (16 februari 2024) direct mijn rente over krijg. De volgende 5 maanden krijg ik €1,27 terugbetaald van mijn initiële investering en de laatste maand krijg ik het resterende bedrag terug.

ScrambleUp.com Investerings strategie

Zonder al te veel moeite heb ik van €27,11, €28,47 gemaakt. Natuurlijk slaan deze lage bedragen nergens op. Ook ik ben er nog een beetje mee aan het “spelen”, maar ik weet wel dat als je meer investeert je ook een groter bedrag terug krijgt.

Investering calculatie van ScrambleUp.com bij een investering van €1000,-
  • Opstarttijd: binnen enkele minuten heb je een account gemaakt. Iedere maand is er een investeringsronde. Is de ronde gestart, dan kan je niet meer meedoen en moet je één maand wachten op de volgende maand.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Dit is een hele passieve vorm van online geld verdienen. Je investeert één keer aan het begin van de maand en je hebt er verder geen omkijken naar. Let wel op: investeer alleen met geld wat je kan missen. Investeren in startups kent risico’s.
  • Hoeveel verdienen: gemiddeld 12% tot 30% jaarlijks rente.
  • Tijd tot eerste betaling: door jouw investering ga je, in principe, een lening aan met de startups. Je ontvangt dus geen “betaling”, maar eerder een “terugbetaling”. Als je je geld investeert in groep A, ontvang je de eerste terugbetalingen direct nadat een investeringsronde eindigt, gevolgd door maandelijkse terugbetalingen op iedere 5e dag van de maand totdat je je volledige investering terug hebt gekregen (inclusief rente). Als je investeert in groep B, ontvang je je terugbetalingen aan het einde van de leenperiode. Elk bedrijf kan ook een maandelijkse terugbetaling verplaatsen naar de laatste maand van de huidige leentermijn (6e, 12e, 18e of 24e maand). Bijvoorbeeld, als een bedrijf een terugbetaling overslaat in de tweede maand, dan wordt de terugbetaling automatisch verplaatst naar de laatste, 6e maand.
  • Benodigdheden en startkapitaal: minimale inleg van €10.
  • Hoe beginnen: klik hier om een account aan te maken bij Scramble. Als je dit via de voorgaande (affiliate) link doet, krijg jij (maar ook ik) €5 gratis 😏
  • Risico: gemiddeld tot hoog. Investeren in startups brengt risico’s met zich mee. Je investeert in jonge en volatiele bedrijven en het kans op een “flop” is aanwezig. Zelf heb ik tot nu toe één keer €100,00 ingelegd en kreeg ik ook €5,00 gratis door een promotie link (zoals hierboven). Op dit moment heb ik op mijn account €120,69 staan. Het risico wordt enigszins gedekt door de zogenoemde “3-stage Risk Protection” en het feit dat Scramble startups zorgvuldig selecteert. Nogmaals. Doe je eigen onderzoek en dit is geen financieel advies.

3. Conclusie

Als je dit gehele artikel hebt gelezen, heb je gemerkt dat ikzelf 8 van deze 10 methodes uitvoerig getest heb.

Sommige verdienmodellen, zoals affiliate marketing, heb ik mezelf “meester” gemaakt en sommige modellen ben ik nog niet al te groot mee.

Toch is hieruit een belangrijke boodschap te ontdekken. Het is, namelijk, niet voor niets dat ik 8 van deze methodes getest heb en het gros daarvan (6 van de 8) nog steeds mee bezig ben. De conclusie is: focus je eerst (zoals ik) op één verdienmodel en zodra je de fijne kneepjes van het vak hebt aangeleerd, diversifieer je je portfolio en verzamel je een mooie hand met methodes om geld te verdienen.

Tuurlijk, zouden Dennis en ik het heel leuk vinden als je aan de slag gaat met onze affiliate marketing cursus, maar wij weten ook dat affiliate marketing slechts één onderdeel is van de verschillende methodes die jij toe kunt passen.

Bedankt voor het lezen. Succes en mocht je vragen hebben over online geld verdienen, plaats dan gerust een reactie onderaan dit artikel, neem contact met ons op via het contactformulier of plaats een bericht in onze affiliate community.

Online geld verdienen lijkt voor veel mensen een “fabeltje”. Dat kan ik op zich wel begrijpen.

Zodra je op het internet zoekt naar “online geld verdienen” worden de grootste (en meest onrealistische) bedragen, je om de oren geslingerd. Dat vind ik persoonlijk erg jammer.

Als geen ander weet ik hoeveel tijd én energie er zit in het opbouwen van een online inkomstenbron. Het gaat gepaard met vallen en opstaan, veel uitproberen en het nodige geduld opbrengen.

Toch is het mij gelukt om fulltime te leven van mijn eigen affiliate websites. Al deze kennis wil ik graag met je delen.

Ben je bereid te werken aan een terugkerend inkomen waar je jarenlang plezier van gaat hebben? Klik dan op de knop hieronder voor meer informatie.

Jari Dohmen

Specialist in het ontdekken en benutten van kansen in de affiliate marketing branche. Met duizenden euro’s omzet per maand, heeft hij een bewezen strategie ontwikkeld voor het opzetten van succesvolle affiliate websites.

Bekijk alle berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *