Affiliate netwerken: betekenis inclusief uitgebreid overzicht

In dit artikel leggen we uit wat een affiliate netwerk is, hoe een affiliate netwerk precies werkt, wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een affiliate netwerk en een affiliate programma en laten we je de beste affiliate netwerken zien van dit moment.

1. Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een tussenpartij die de techniek voor de adverteerder faciliteert om een affiliate programma op te starten en te beheren.

Met het opstarten en beheren van een affiliate programma, bedoelen we dat het affiliate netwerk de registratie van publishers, het genereren van affiliate links, het bijhouden van verkregen commissies en het uitbetalen van publishers uit handen neemt. Dit zorgt ervoor dat de adverteerder weinig omkijken meer heeft naar het affiliate programma 😎

Al hoewel er voor de adverteerder kosten verbonden zijn aan het gebruik van een affiliate netwerk, kost het opzetten en beheren van een eigen interne affiliate programma ook geld. Een affiliate netwerk is daarom een populaire optie voor adverteerders om te beginnen met affiliate marketing. Verder heeft een affiliate netwerk als voordeel dat er al veel publishers bij aangesloten zijn. Dit zorgt ervoor dat een nieuw aangesloten adverteerder, direct onder de aandacht komt bij een grote groep potentiële affiliate partners.

Ook voor publishers heeft een affiliate netwerk voordelen. Door de aanwezigheid van deze tussenpartij is het makkelijker voor publishers om bij meerdere affiliate programma’s tegelijk aan te melden. Je hoeft dan slechts één account bij het betreffende affiliate netwerk aan te maken en vervolgens kun je je met dit account gemakkelijk aanmelden bij meerdere affiliate programma’s. Verder bieden affiliate netwerken vaak betere statistieken aan en is de administratie goed ingericht; je hebt toegang tot duidelijke overzichten van je verdiende commissies en je ontvangt van iedere uitbetaling een factuur voor je boekhouding.

2. Hoe werkt een affiliate netwerk?

Om uit te leggen hoe een affiliate netwerk werkt, splitsen we dit graag op in twee delen; voor de adverteerders en publishers. Laten we beginnen met de adverteerders.

2.1. Adverteerders

Een affiliate netwerk verzorgt de complete techniek voor de adverteerder om een affiliate programma op te starten en te beheren. We doorlopen samen de belangrijkste punten in begrijpelijke taal.

  • Opstarten en instellen van een affiliate programma. Binnen een affiliate netwerk heeft ieder affiliate programma zijn eigen instellingen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ieder affiliate programma zijn eigen commissietarief en cooketijd hanteert. Verder kan bepaald worden of publishers automatisch worden toegelaten tot het programma of dat er eerst een goedkeuring moet plaatsvinden.
  • Werven van publishers. Veel affiliate netwerken hebben al een grote groep geregistreerde publishers. Deze publishers kunnen actief benaderd worden om zich aan te melden voor het affiliate programma van de adverteerder. Verder kunnen ook nieuwe publishers geworven worden. Deze publishers kunnen zich registreren bij het affiliate netwerk waar een eerste goedkeuring plaatsvind. Als ze eenmaal aangesloten zijn bij het affiliate netwerk, kunnen zij zich aanmelden bij het affiliate programma van de adverteerder. De adverteerder bepaalt vervolgens of de publisher wordt toegelaten en mag starten met de promotie. Sommige adverteerders keuren publishers automatisch goed.
  • Bijhouden van commissies. Als een publisher is aangesloten bij een affiliate programma binnen het affiliate netwerk, dan houd het affiliate netwerk bij welke publisher een commissie heeft verdiend en hoeveel er verdiend is. Deze commissie wordt vervolgens toegekend aan de betreffende publisher.
  • Verrichten van uitbetalingen. Als de publisher genoeg commissies heeft verdiend en de uitbetalingsdrempel heeft bereikt, kan deze een uitbetaling aanvragen bij het affiliate netwerk. Het affiliate netwerk verzorgt de uitbetaling en voorziet de publisher van een factuur. De adverteerder betaalt het affiliate netwerk voor de kosten van de uitbetaling. Vaak is het ook mogelijk om de uitbetalingen volledig te automatiseren zodat iedere maand het verdiende bedrag wordt uitbetaald aan de publisher.

Voor de adverteerder zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een affiliate netwerk. Zo houden de meeste affiliate netwerken op iedere toegekende commissie een klein bedrag in; andere afspraken zijn ook mogelijk. Daarnaast worden er bij de meeste affiliate netwerken opstartkosten gerekend voor het opzetten en instellen van het affiliate programma.

2.2. Publishers

Voor publishers is het eigenlijk vrij makkelijk. Bij de meeste affiliate netwerken kun je je gratis aanmelden, ook het gebruik van een affiliate netwerk is gratis. Indien je toegelaten wordt meldt je je aan bij een affiliate programma naar keuze. Als je daar ook voor wordt goedgekeurd, kun je aan de slag met het promoten van de betreffende adverteerder. Meer is het eigenlijk niet 😊

Als publisher maakt het niet zoveel uit of je een adverteerder promoot via een affiliate netwerk of een individueel affiliate programma. Je bent in dat opzicht afhankelijk van de keuze van de adverteerder. Zijn zij aangesloten bij een affiliate netwerk? Dan die je daarvan gebruik te maken. Heeft de adverteerder een eigen affiliate programma (buiten een affiliate netwerk om), dan die je je daarvoor aan te melden.

3. Wat is het verschil tussen een affiliate netwerk en en een affiliate programma?

Een affiliate netwerk is een verzamelplek van meerdere affiliate programma’s. Een affiliate programma kan individueel opereren of onder een affiliate netwerk. De keuze ligt bij de adverteerder.

Kiest de adverteerder om met een affiliate netwerk in zee te gaan? Dan valt het affiliate programma van de adverteerder onder een affiliate netwerk. Wilt de adverteerder liever een eigen affiliate programma? Dan komt er geen affiliate netwerk aan te pas. In dit geval zal de adverteerder zelf alle techniek moeten verzorgen en zelf de publishers moeten beheren; van registratie tot aan uitbetaling.

Wil je meer weten over wat een affiliate programma is en hoe dit werkt? Klik dan hier.

uitleg structuur affiliate netwerken en programma's

4. Wat zijn de beste affiliate netwerken?

Zoek je naar de beste affiliate netwerken? We leggen je eerst uit waar een goed affiliate netwerk aan moet voldoen. Daarna bespreken we de beste affiliate netwerken van dit moment.

4.1. Waar moet een goed affiliate netwerk aan voldoen?

Een goed affiliate netwerk voldoet aan een aantal belangrijke criteria. Deze criteria zetten we hieronder voor je op een rijtje.

  • Gemakkelijke aanmeldprocedure. Voor de publisher is het zeer belangrijk dat aanmelden makkelijk is en niet te veel tijd kost. Publishers moeten zich vaak al bij veel verschillende platformen aanmelden waardoor het prettig is als dit snel en soepel verloopt. Als we kijken naar de adverteerder is het logisch dat de aanmeldprocedure wat langer duurt. Er moet een campagne opgestart worden, het affiliate programma moet ingesteld worden en er moeten publishers geworven worden. Toch is het belangrijk als dit ook een vlot proces is en de adverteerder geen weken hoeft te wachten op een lancering van hun affiliate programma. Neem gerust contact op met affiliate netwerken voor een indicatie.
  • Automatisering. Een affiliate netwerk is een tussenpartij die vooral meerwaarde biedt indien er voldoende geautomatiseerd kan worden. Denk aan de registratie van publishers, het toekennen van commissies en de volledige administratie. Hoe meer er geautomatiseerd wordt, hoe beter.
  • Uitgebreide statistieken. Inzicht in je performance is wellicht één van de belangrijkste aspecten voor het kiezen van het beste affiliate netwerk. Door inzicht te krijgen in je statistieken kun je aanpassingen maken in je strategie of zelfs eventueel een andere koers op varen. Statistieken zijn van enorm belang; zowel voor de adverteerder als de publisher. Het is daarom belangrijk dat een affiliate netwerk hierin kan faciliteren.

4.2. De 3 beste affiliate netwerken

Alright. Nu je weet waar een goed affiliate netwerk aan moet voldoen, laten we je graag de 3 beste Nederlandse affiliate netwerken zien. Dit zijn netwerken die we hebben geselecteerd op basis van onze eigen ervaring en die van andere publishers.

4.2.1. TradeTracker

screenshot van de homepagina van affiliate netwerk tradetracker

TradeTracker is één van de grootste affiliate netwerken in Nederland. Het bedrijf is opgericht in 2004 en hiermee een echte pioneer in het vakgebied. Het platform heeft door de jaren heen een grote groep adverteerders en publishers aan zich weten te binden en is op dit moment één van de marktleiders.

TradeTracker blinkt uit in de geavanceerde tools en technieken die ze aanbieden. Zo kun je als publisher zelf je eigen dashboard inrichten en kun je gebruik maken van de geavanceerde API voor onder andere het ophalen van productgegevens. Verder werken alle basisfunctionaliteiten uitstekend; denk aan registratie van nieuwe publishers, affiliate links genereren, analyseren van statistieken en verrichten van uitbetalingen.

Voor adverteerders is TradeTracker ook interessant. Zo werken ze op basis van “no cure, no pay”; je betaald alleen voor de resultaten die je daadwerkelijk behaald. Verder krijg je een persoonlijke accountmanager toegewezen die je van A tot Z verder helpt.

4.2.2. Daisycon

screenshot van de homepagina van affiliate netwerk daisycon

Daisycon is ontstaan in het jaar 2007. Door de jaren heen hebben ze een groot portfolio aan adverteerders en publishers weten te verzamelen. Dit krachtige netwerk zetten zij zorgvuldig in voor het generen van de beste resultaten.

Adverteerders kunnen gemakkelijk aan de slag gaan met Daisycon. Door middel van simpele integraties heb je binnen no-time je eigen affiliate programma opgestart. Daisycon biedt integraties voor onder andere WooCommerce, Magento of Lightspeed.

Publishers hebben veel baat bij de handige vergelijkers die Daisycon aanbiedt. Dit zijn gratis tools die gemakkelijk geplaatst kunnen worden op je eigen affiliate website. Denk hierbij aan vergelijkers voor energie, verzekeringen, leaseauto’s en noem het maar op.

4.2.3. PayPro

screenshot van de homepagina van affiliate netwerk paypro

PayPro is een betaaldienstverlener opgericht in 2006. Naast het verwerken van online betalingen, zijn ze ook gespecialiseerd in affiliate marketing. Voor hun klanten bieden ze namelijk een affiliate marketing module aan waarmee ze een groot netwerk aan publishers kunnen inzetten voor promotie.

Wat PayPro anders maakt dan de andere genoemde affiliate netwerken hierboven, is dat PayPro zich vooral richt op digitale producten en diensten. Zo zul je zien dat de meeste adverteerders e-books verkopen of digitale trainingen.

Een interessant voordeel voor adverteerders is het campagne overzicht van PayPro. Adverteerders krijgen namelijk een “PayPro score” toegewezen waarbij je begint met nul. Hoe beter je affiliate programma presteert, des te hoger je score wordt en des te beter je zichtbaar wordt in het overzicht; hoe beter je zichtbaar bent des te meer publishers je zult aantrekken.

Naast de unieke “PayPro score” functionaliteit, biedt PayPro ook meerdere eenvoudige integraties aan voor het koppelen van je website aan PayPro. Zo kun je gebruik maken van de kant-en-klare oplossingen voor WooCommerce, Magento, PrestaShop, Opencart en Easy Digital Downloads.

Ook voor publishers is PayPro interessant. PayPro biedt namelijk de mogelijkheid om snel en automatisch een uitbetaling aan te vragen, ongeacht je verdiensten. Een voorwaarde is wel dat je bij een uitbetaling onder de 100 euro, transactiekosten betaald. Toch kan dit interessant zijn voor beginnende publishers, omdat je direct toegang kunt krijgen tot je verdiende commissies.

Nog een laatste voordeel van PayPro zijn de hoge commissies die adverteerders bieden. Het is niet ongebruikelijk dat je maar liefst 40 tot 50% commissie krijgt over het aankoopbedrag. Ook wederkerende commissies zijn geen verrassing. Hoewel dit niet direct een voordeel is van het affiliate netwerk zelf, is dit wel noemenswaardig voor publishers om met PayPro aan de slag te gaan.

5. Compleet overzicht affiliate netwerken

Hieronder vind je een overzicht van affiliate netwerken die actief zijn in Nederland inclusief bijbehorende kosten.

Let op: vrijwel alle affiliate netwerken die we hieronder benoemen zijn ook toegankelijk voor inwoners uit België. Je website dient wel Nederlandstalig te zijn.

NaamKosten adverteerderKosten publisher
TradeTrackerOnbekendGratis
DaisyconOnbekendGratis
TradedoublerOnbekendGratis
AdtractionOnbekendGratis
Awin€75 per maand en 30% van verdiende commissieGratis (1 euro borg)
PartnerizeOnbekendGratis
PayPro€15 per maand€7,50
Plug&Pay€97 per maandGratis

6. Tot slot

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over affiliate netwerken, is er iets nog niet helemaal duidelijk of wil je simpelweg even sparren met ons? Plaats dan gerust een reactie onderaan dit artikel, laat een bericht achter in de community of neem contact met ons op via het contactformulier.

Dennis van de Ven

Expert in het bouwen van krachtige WordPress websites. Met meer dan 10 jaar ervaring als programmeur, weet hij als geen ander hoe een affiliate website in elkaar steekt en heeft hij een oplossing voor ieder technisch probleem.

Bekijk alle berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *