Heb je een KVK-inschrijving nodig voor affiliate marketing?

Misschien wel een van de meestgestelde vragen voor beginnende affiliate marketeers is: “Heb ik een KVK-inschrijving nodig als affiliate marketeer?”. In dit blog gaan we je alles leren over de KVK en affiliate marketing, delen handige tips, beschrijven onze eigen ervaringen en leggen je uit waarom het zo belangrijk is om je affiliate marketing website te gaan zien als een serieus bedrijf en niet zomaar als een hobby, side hustle of je zoveelste “internet projectje”…

1. Is een KVK-inschrijving nodig voor affiliate marketing?

Als je serieus met affiliate marketing aan de slag wilt gaan en veel geld wilt verdienen, dien je je uiteindelijk in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Het is alleen wel zo dat je je nog niet direct “hoeft” in te schrijven, maar dat pas moet doen als je geld op je rekening ontvangt. Het ontvangen van geld op je rekening kun je “plannen”. Hier leren we je later in dit blog meer over.

Om een winstgevende affiliate marketing website te maken, moet je jouw website gaan beschouwen als een bedrijf. Dit betekent ook dat je bereid moet zijn te investeren, dus ook je inkomsten aan moet geven bij de belastingdienst en je handelingen als ondernemer officieel wilt registreren.

Kortom: ja, het is nodig om je in te schrijven bij de KVK.

Bedrijven die niet investeren in groei, behalen vaak weinig tot geen succes. Als je al je inkomsten alleen maar als privévermogen opneemt, zal je groei langzamer verlopen of zelfs stilstaan. Veel beginnende affiliate marketeers maken de fout niet te durven investeren en lopen daarom ook (veel) succes mis. Wanneer je een eigen bedrijf hebt geregistreerd ga je er namelijk anders naar kijken; je voelt je trots, want ja… je bent nu een échte ondernemer. Je bekijkt alles serieuzer en zult dus ook serieuzere keuzes gaan maken. Alleen om deze reden vinden wij dat je je al in moet schrijven.

2. Waarom heb je een KVK-inschrijving nodig?

Er zijn een aantal voordelen van een inschrijving bij de KVK als affiliate marketeer. We noemen de drie belangrijkste.

2.1. Legitieme en professionele status

Eén van de vele strategieën om snel van €0,00 tot €100,00 per dag te groeien met affiliate marketing is het aangaan van intensieve samenwerkingen met bedrijven die je promoot. Zo verdubbelde ik met één simpele vraag mijn inkomsten van €1500,00 per maand naar €3000,00 per maand. Dit kwam doordat het bedrijf waarvoor ik al reeds producten promootte, mijn commissie heeft opgeschaald van 15% naar 20%.

3 maanden ná deze commissieverhoging heeft deze partner mij uit zichzelf beloont met een stijging van 20 naar 25% commissie én een belofte gedaan deze in mei 2023 nogmaals te verhogen met 5%.

Je kan dit “geluk” noemen, maar daar ben ik het niet mee eens.

Een van de redenen waarom dit gebeurde is, omdat mijn partner mij serieus neemt en vertrouwt. Iedere maand krijgt de beste man een factuur van mij die aan alle wettelijke eisen voldoet en waar natuurlijk ook mijn KVK-nummer op staat. Door je in te schrijven als ondernemer bij de KVK verander je niet alleen je eigen mindset door serieuzer bezig te zijn met je bedrijf, maar verander je ook de visie die andere bedrijven op je hebben. Je wordt sneller serieus genomen en schept vertrouwen wat uiteindelijk leidt tot het ultieme doel voor beide partijen: (meer) geld verdienen met affiliate marketing.

Niet alleen voor andere bedrijven, maar ook voor je website bezoekers geeft een KVK-nummer een autoritaire uitstraling. Op internet komt het helaas steeds vaker voor dat je moet controleren of een website legitiem is. Door transparant te zijn over de wettelijke status van je affiliate website, bevestig je jezelf als autoritair en legitiem, zullen mensen je website minder snel vergeten én zullen ze vaker terugkeren naar je website.

2.2. Belastingvoordelen

Belasting betalen kan soms aanvoelen als een “straf”, maar de belasting kent ook voordelen.

Ja je kunt affiliate marketing als een hobby blijven zien, maar dan kom je nooit tot de resultaten die je wellicht voor ogen ziet. Wil jij echt groeien naar die €3.000 per maand of misschien wel de €10.000? Dan zal je je echt in moeten schrijven bij de KVK.

En trouwens… zoveel geld verdienen kan niet eens zonder dat de belasting het doorkrijgt 😜.

Daarnaast kan je als je een ondernemer bent voor de belasting, ook gebruik maken van verschillende aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Ook kan je bij investeringen in software, domeinnamen, webhosting, (affiliate) coaching, cursussen en hardware zoals een nieuwe laptop, microfoon, webcam, etc. de belasting aftrekken waardoor je aan het einde van het kwartaal minder af hoeft te dragen.

Ook in een latere fase als je je affiliate website gaat opschalen blijft dit voordeel gelden. Wanneer je meer verdient kun je ook meer investeren in bijvoorbeeld betere schrijvers, linkbuildingcampagnes en zelfs betaalde advertenties om je groei een boost te geven. Deze kosten kan je natuurlijk ook weer fiscaal aftrekken.

2.3. Mogelijkheden tot adverteren en promotie

Er zijn veel platformen waar je met je affiliate marketing bedrijf kan deelnemen om producten te promoten. Deze platformen, noemen we ook wel “affiliate netwerken”. Sommige van hen vereisen een KVK-inschrijving. Hieronder zijn enkele voorbeelden.

 • Amazon: dit is één van de grootste affiliate programma’s ter wereld, waarmee affiliates zoals jij producten van Amazon.nl kunnen promoten en commissie kunnen verdienen over de verkoop. Amazon vereist een geldig KVK-nummer voor deelname aan het affiliate programma.
 • Commission Junction: dit is een ander Amerikaans netwerk voor affiliate marketing waar affiliates duizenden producten kunnen promoten. Commission Junction wordt in Nederland steeds meer gebruikt en vereist ook een geldig KVK-nummer om te kunnen deelnemen.
 • ClickBank: dit is een Amerikaans platform waar bedrijven digitale producten kunnen aanbieden en affiliate marketeers deze kunnen promoten. ClickBank vereist ook een geldig KVK-nummer voor deelname.

Het is belangrijk om te vermelden dat er ook veel platformen zijn waar géén verplichting KVK-inschrijving voor vereist is. Denk aan het bol.com affiliate programma, Daiyscon, Awin, TradeTacker, Rakuten Advertising, ShareASale, PartnerStack, etc.

Kortom: het hangt ervan af bij welke affiliate netwerken je je gaat aanmelden voor je affiliate marketing bedrijf.

3. Affiliate marketing zonder KVK

Als je wilt beginnen met affiliate marketing kan dit in het begin prima zonder KVK-inschrijving.

Je moet namelijk eerst een onderwerp kiezen, marktonderzoek doen, een affiliate marketing website maken én misschien wel het belangrijkste: content maken om op deze affiliate website te plaatsen.

Zonder content op je website kun je niks promoten, zonder content wordt je vaak bij de meeste affiliate programma’s niet eens goedgekeurd en zonder content kun je überhaupt geen commissies verdienen. Vervolgens moet je content ook nog gevonden worden door de zoekmachines, wat met een relatief nieuwe website al snel 6 tot 12 maanden kan duren.

 “Zolang je geen geld ontvangt op je lopende rekening, hoef je je niet in te schrijven bij de KVK.”

En dan opeens… ga je geld verdienen met affiliate marketing!

Je eerste commissie is zichtbaar binnen het affiliate netwerk wat je promoot (bijvoorbeeld bol.com) en je bent natuurlijk hartstikke blij 🥳

Maar vrijwel altijd is er een “drempelwaarde” aanwezig voordat je commissies uitbetaald kunnen worden… Deze drempelwaarde kan je in sommige gevallen zelf kiezen.

Bij het affiliate netwerk Awin kan je bijvoorbeeld zelf instellen hoe hoog deze drempelwaarde is. Zolang deze commissies niet worden uitbetaald op je lopende rekening wordt het niet gezien als inkomsten, hoef je geen belasting te betalen en hoe je je in principe ook niet in te schrijven bij de KVK. Het is immers “gewoon een getal met een euroteken ervoor”, op een voor de overheid onbekende website 😜. De commissies die jij verdiend hebt, zijn daardoor nog niet tastbaar, je kunt er niks van kopen én het staat niet op je rekening.

Je zou er zelf voor kunnen kiezen om de drempelwaarde voor uitbetaling heel hoog te zetten of je bankgegevens niet te koppelen. Wanneer je je rekeningnummer namelijk niet koppelt aan het affiliate netwerk dan betaalt het netwerk ook niet uit.

Kortom: wil jij in de eerste fase van je affiliate marketing avontuur nog lekker “freewheelen” en je nog niet inschrijven bij de KVK? Zorg er dan voor dat je niet uitbetaald wordt op je rekening. Eenmaal geld ontvangen op je rekening, moet je dit vanzelfsprekend ook aangeven bij de belastingdienst en een officiële KVK registratie doen.

Bol.com affiliate programma commissie uitbetaling

4. Hoeveel geld mag je verdienen zonder belasting te betalen?

Als particulier mag je bijverdiensten ontvangen, zoals geld voor hulp met administratie, het maken van iets voor vrienden of buren en ook extra inkomen uit affiliate marketing (tot een bepaalde hoogte).

Dit geld contant ontvangen, via een bankoverschrijving of Tikkie, moet worden opgeteld bij je andere inkomen én je moet hier zelf aangifte van doen. Je mag de kosten die je maakt voor deze bijverdiensten van de totale opbrengst aftrekken. Als je geen ander inkomen hebt, is het mogelijk dat je door heffingskortingen geen belasting hoeft te betalen over je bijverdiensten. Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en volksverzekeringen. Hoeveel je belastingvrij kunt bijverdienen, is daarom afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Het beste wat je kunt doen is een financieeladviseur of belastingadviseur je hierin laten helpen. De meeste mensen die willen starten met het maken van een affiliate marketing website willen dit naast hun huidige baan uitvoeren, waar ze al reeds een salaris mee verdienen. Het zal daarom niet snel voorkomen dat je, onder het betalen van belasting of het verdoezelen van affiliate marketing inkomsten, uitkomt 😅.

Kortom: meldt je aan bij de KVK. Onder een bepaalde inkomensgrens willen blijven voet een “scarcity mindset” die er voor zorgt dat je minder successen kan behalen als ondernemer.

5. Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die is bedoeld voor kleine ondernemers (eenmanszaken) die niet meer dan €20.000 per jaar aan omzet genereren.

Als startende affiliate marketeer kan het daarom interessant zijn om je in te schrijven bij de KVK én gebruik te maken van de KOR. Natuurlijk wil je in je eerste jaar als affiliate marketeer veel geld verdienen, maar het komt slechts in weinig situaties voor dat je in je eerste jaar meer dan €20.000 verdiend.

De KOR kan daarom een prima optie zijn voor jou als startende affiliate marketeer. Hieronder lichten we een aantal voor- én nadelen toe.

5.1 Voordelen van de KOR

De KOR biedt wat dat betreft twee sterke voordelen.

 1. Ten eerste kan het helpen om kosten te besparen, omdat er geen btw hoeft afgedragen te worden over je verdiende commissies. Dit kan leiden tot een hogere winstmarge. Als je niet in de KOR zit, zijn er partijen (zoals bol.com) die je commissies berekenen exclusief btw en bovenop je commissies 21% btw uitbetalen. Helaas komt het ook nog vaak genoeg voor dat affiliate programma’s dit niet doen en nog eens 21% btw van je verdiende commissies aftrekken. Inschrijven in de KOR kan je daarom in dit geval voor misschien wel de eerste twee jaar dus 21% meer winst opleveren.
 1. De KOR vermindert het administratieve werk, omdat er geen btw-aangifte gedaan hoeft te worden. Sterker nog, je bent zelfs niet verplicht een administratie bij te houden. Echter, adviseren we zelf altijd om bij te houden hoeveel je verdient als affiliate marketeer. Eenmaal over de omzetgrens van €20.000 heen, moet je je namelijk tijdig weer afmelden. Als je dit niet doet en je komt er later achter dat je te veel hebt verdiend, riskeer je de kans op een boete en/of dat je met terugwerkende kracht de btw moet betalen. Dat zijn natuurlijke vervelende verrassingen.

5.2 Nadelen van de KOR

Ook zijn er een aantal nadelen die je moet weten voordat je je keuze kan maken of je wel óf niet wilt deelnemen aan de KOR. 

 1. Als je deelneemt aan de KOR mag je géén btw terugvragen op kosten en investeringen. Koop je een nieuwe laptop? Investeer je in software, webhosting, linkbuidlingcampagnes, (affiliate) coaching, etc.? Dan mag je de extra btw die hierop wordt geheven niet terugvragen. Je hoef immers geen btw-aangifte te doen en btw af te dragen. Ben je bereid veel te investeren in je startende business? Dan kan de KOR in dit geval een nadelig effect hebben.
 2. De KOR kan soms erg fijn zijn, soms zelfs té fijn. Geen btw-aangifte doen en hogere winstmarges, wie wil dat nou niet? Het was voor mij zelfs zo comfortabel dat ik tegen het einde van mijn eerste jaar als ondernemer bewust minder omzet ging maken, waardoor ik in de KOR kon blijven. Maar als ondernemer wil je juist groeien en geld verdienen. Als je over de omzetgrens van de KOR heen gaat is dat dus géén straf, maar juist knap en goed voor het vertrouwen! We hebben als mens snel de neiging om binnen de comfortzone te blijven. Wat mij betreft stimuleert de KOR een “scarcity mindset” en maakt je (onnodig) bang als beginnende ondernemer. Het remt je om groter te denken, risico’s te nemen, te investeren en het remt het je dus ook in je groei. Mijn advies is om juist zo snel mogelijk over die omzetgrens van €20.000 heen te gaan waardoor je je leven kan veranderen en kan genieten van de vrijheid die affiliate marketing met zich meebrengt.

6. Tips voor je inschrijving bij de KVK

Als ondernemers zijn zowel Dennis als ik (Jari) meermaals bij de KVK geweest om een inschrijving te regelen. We geven je een aantal tips.

 1. Vraag om een officieel uittreksel van je KVK-inschrijving. Waarschijnlijk zal de medewerker van de KVK dit ook al aan je vragen. Zij verdienen er immers geld mee. Dit uittreksel dient als officieel document wat je bij bijvoorbeeld het aanvragen van een zakelijke rekening moet indienen.
 2. Vergeet niet om je pinpas en een geldig paspoort (of ID-kaart) mee te nemen naar je afspraak. Zonde als je voor niks komt.
 3. Wanneer je ervoor kiest om jezelf uit te betalen, let er dan op dat je ook nog ±40% inkomstenbelasting moet betalen tijdens de aangifte inkomstenbelasting ieder jaar in mei. Heb je afgelopen jaar €10.000 verdiend en alles opgenomen naar privé en uitgegeven aan leuke dingen? Dan kan de klap van ±40% inkomstenbelasting nog eens hard aankomen. Zorg er daarom voor dat je niet alles uitgeeft en een deel alvast aan de kant zet. Je bent nu een ondernemer en als ondernemer ben jij zelf verantwoordelijk om ook je eigen inkomstenbelasting te regelen. Als je in loondienst werkt wordt dit allemaal voor je geregeld en worden de lasten die hierbij komen kijken iedere maand van je 9 tot 5 salaris ingehouden 😜.

7. Veelgestelde vragen

7.1. Ik wil meer dan één affiliate website maken. Moet ik iedere website registreren als een nieuw bedrijf?

Nee dat hoeft niet en dat kan ook niet. Als “one man army” zal je je affiliate bedrijf inschrijven als een eenmanszaak. Je mag namelijk maximaal één eenmanszaak oprichten.

Wat wel mag, en wat ik ook gedaan heb, is meerdere handelsnamen en activiteiten registreren. Zo kan je je eenmanszaak bijvoorbeeld noemen naar je eigen voor- en achternaam (in mijn geval JDM Online) en vervolgens een tweede handelsnaam indienen voor je affiliate website (in mijn geval is dat “Baard Tips”). Zo is mijn affiliate website geregistreerd bij de KVK door deze als extra handelsnaam toe te voegen aan mijn eenmanszaak.

7.2. Hoe registreer ik mij als affiliate marketeer bij de KVK?

Inschrijven bij de KVK is erg eenvoudig te regelen en kan bij ieder KVK-kantoor in Nederland. Via de website van de KVK kan je je online registreren en een afspraak maken.

Let op: houdt bij het maken van een afspraak je DigiD bij de hand. Verder dien je niet je pinpas en een geldig paspoort (of ID-kaart) te vergeten bij je afspraak op kantoor.

Klik hier om te kijken waar een KVK-kantoor bij jou in de buurt ligt.

7.3. Is inschrijven bij de KVK gratis?

Nee, je inschrijving bij de KVK is helaas niet. Om je in te schrijven bij de KVK betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van €75,00.

Optioneel kan je je inschrijving aanvullen met een papier gewaarmerkt of digitaal uittreksel van je inschrijving waar je ook eenmalige kosten voor betaalt (het papier gewaarmerkt uittreksel kost €16,90 en de digitale versie €8,45). Dit uittreksel is een officieel document dat ervoor zorgt dat je bij officiële instanties zoals banken kan bewijzen dat je een bedrijf hebt. Bij de bank is dit document zelfs vereist om een zakelijke rekening te kunnen openen.

Wij hebben ervoor gekozen om het digitale uittreksel aan te vragen. De meeste instanties accepteren tegenwoordig een digitale versie en met een digitale versie kun je het document veilig bewaren op je computer of laptop. Mocht je twijfelen of je een papieren of digitale versie nodig hebt, dan is het verstandig om dit bij de betreffende organisatie na te vragen.

7.4. Wat kost de KVK per jaar?

Sinds 2013 zijn er geen verplichte jaarlijkse bijdragen meer voor bedrijven, verenigingen, stichtingen en eenmanszaken voor registratie bij de KVK. Dit betekent dat na je eerste inschrijving geen verdere kosten meer betaald hoeven te worden aan de KVK.

8. Conclusie

Als conclusie kunnen we stellen dat het inschrijven bij de KVK als affiliate marketeer zeer aantrekkelijk is. De nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen. Heb je vragen die onbeantwoord zijn gebleven of aanvullingen voor dit blog, dan horen we natuurlijk graag van je via de reacties hieronder of ons contactformulier.

Jari Dohmen

Specialist in het ontdekken én benutten van kansen voor maximale resultaten. Met meer dan duizenden euro’s omzet per maand heeft hij een bewezen strategie opgebouwd voor het creëeren van succesvolle affiliate websites.

Bekijk alle berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *