Forumnavigatie
Je dient ingelogd te zijn om berichten te plaatsen. Heb je nog geen account? Klik hier om gratis te registreren.

Een bedrijf starten

Hoi iedereen,

Ik hoop dat iemand mij advies kan geven.

Nu wil ik een bedrijf starten en ik wil graag een digital nomad worden. Het probleem is dat ik momenteel in België woon, maar mijn nationaliteit is Nederlands.

Nu lees ik dat je in Nederland fysiek werk moet verrichten om een Nederlands bedrijf te starten. Ik kan een bedrijf in België starten. Maar dit is totaal niet interessant vanwege de hoge belastingen. En wanneer ik wil gaan reizen verlaat ik België. En omdat ik een Nederlander ben heb ik dan niks meer met België te maken wanneer ik op reis ga. Ik ben ook van plan om mijn apartment op te zeggen. Dus ik heb dan geen address meer.

Heeft er iemand advies voor mij?

Hi Antoon,

Advies geven op basis van de informatie die je met ons deelt in dit bericht is echt heel lastig. Het worden van een “Nomad Capitalist” is geen “kattepis”. Je moet over heel veel zaken na gaan denken en je kan het letterlijk zo gek maken als je zelf wilt…

Als je echt een digital nomad moet worden MOET je gewoon ergens een standplaats hebben. Het kan niet zo zijn dat je in geen enkel land bent ingeschreven als inwoner. Als je kijkt naar fysieke grenzen kan het zeker, maar politieke grenzen houden dit tegen. Ook niet slim om met geen enkel land een connectie op te bouwen. Kortom: je MOET ergens een inwoner zijn en er zijn veel landen en manieren om “connecties op te bouwen” met een specifiek land waar je betrokken bij wilt zijn.

Voordat je aan de slag gaat met dit proces moet je voor jezelf al veel vragen beantwoord hebben en dat zal ook betekenen dat je een aantal keuzes moet gaan maken die niet makkelijk zijn. Je moet voor jezelf weten waar je wilt wonen en in welk land je wilt investeren, met welk land je connecties wilt blijven houden en wat de voor-en nadelen hiervan zijn. Veel uitzoekwerk, maar ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het kan namelijk zomaar zijn dat je opa en oma uit Zuid-Afrika komen en dan zou je als je gelukt hebt kunnen strijden voor een tweede Paspoort of zelfs “residentie” aan kan vragen in dat land. Ik heb dat niet en ben daarom beperkt(er) in mijn “lifestyle nomad strategy”.

Ik heb ook mijn appartement opgezegd en heb mezelf en mijn bedrijf ingeschreven in Nederland bij m’n ouders. Dit is gewoon legaal en helemaal prima. Stel je ouders (of andere familie/vrienden) wonen wel in Nederland kun je dan prima een Nederlandse eenmanszaak starten op het adres van je ouders. Je kunt dan erg eenvoudig een contract maken waarbij de persoon in kwestie jou kan machtigen om een bedrijf te starten op hun postadres. Dit zou een optie voor jou kunnen zijn.

Heb je geen connecties in Nederland? Dat is dit uiteraard moeilijker!

Zoals ik al zei kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je ook een buitenlands bedrijf starten. Zo zijn er zat landen die staan te springen om jou als ondernemer te ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar Dubai of Georgië. Dit zijn geen makkelijke en goedkope methodes, maar het kan wel 😉.

Kortom: ik zou je graag adviseren, maar ik kan het gewoon niet. Er zijn mensen die zich gespecialiseerd in hebben om mensen hierbij te helpen. Zelf heb ik veel geleerd via: https://nomadcapitalist.com/. Ze hebben ook een boek: “Nomad Capitalist”. Dit gaat over “Lifestyle Strategy”. Het gaat erom dat jij je leven en je leefstijl in gaat richten op een strategische basis en er zijn dus bedrijven die je hier in kunnen adviseren.

De belangrijkste boodschap die ik je mee wil geven is dat er dus nog heel veel uitzoekwerk gedaan moet worden en dat je voor jezelf een aantal wensen op papier zet, voordat je zomaar een bedrijf kan gaan starten. De blog en het boek van https://nomadcapitalist.com/ kan je zeker verder helpen!

Hoop dat dit je meer richting geeft en ook wil ik je vragen om de voortgang van dit proces te delen op dit forum. Ik leer graag van je 😊!

Daniël Troost heeft gereageerd op dit bericht.
Daniël Troost