Forumnavigatie
Je dient ingelogd te zijn om berichten te plaatsen. Heb je nog geen account? Klik hier om gratis te registreren.

Afbeeldingen in WebP

Alle afbeeldingen op mijn websites hebben het format jpg. Wel zo ver mogelijk gecomprimeerd uiteraard. Nu ben ik me aan het verdiepen in het format WebP, omdat dit nog net even wat beter zou zijn. Alleen nu begrijp ik dat nog niet alle browsers hier gebruik van maken. Ook las ik over allerlei plugins hiervoor, maar ik kom er niet helemaal aan uit. Dus eigenlijk de vraag hoe pak ik dit aan?

  • Hoe krijg ik van alle afbeeldingen ook een WebP format op mijn website? Is hier een plugin voor?
  • En hoe zorg ik dat wanneer een browser het WebP format niet ondersteunt, de jpg afbeelding laadt?
  • En hoe pak ik dit dan aan voor nieuwe afbeeldingen die ik ga uploaden?

Waarschijnlijk heeft vast iemand dit al bij een website gedaan 🙂 Dankjewel alvast!

Hi Sanne,

Ik converteer alle images met converseen. Dit is een windows progrogamma die in een run meerdere images naar webp kan converteren. Eventueel ook naar een ander formaat kan omzetten.

Omdat de compressie zo goed is tijdens het uploaden van de image heb ik verder geen wordpress plugins nodig, wat scheelt in snelheid van je website.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Hoi Sanne,

Er zijn allerlei plugins beschikbaar die de conversie naar .webp voor je kunnen doen, zie: https://imagify.io/blog/best-webp-plugins/.

Wat betreft de ondersteuning van .webp ben ik hier helaas niet in thuis. Ik raad je aan eens de plugins in bovenstaand artikel te bekijken voor meer informatie over de ondersteuning in verschillende browsers.

Als het goed is zullen bovenstaande plugins bij het uploaden van afbeeldingen naar WordPress, automatisch je afbeeldingen converteren naar .webp.

Volgens mij accepteren alle goede browsers .webp, dus daar zit het probleem niet. Ik denk dat je vooral moet kijken naar de host waar je site draait. Bij Siteground zit de conversie naar .webp al ingebouwd in de optimalisatie van de snelheid van de website, net zoals een lazy load. Handig is dat je ook de originele versie (bijvoorbeeld dus de .jpg) kunt bewaren op de site.

Als je een .jpg gaat comprimeren heb je al snel een beeld met een duidelijk mindere kwaliteit.

Ik zou dus eens kijken naar wat je nu betaalt en wat je bij bijvoorbeeld Siteground kwijt zou zijn en me verdiepen in wat de ene host wel en de andere host niet te bieden heeft. Plugins zijn handig, maar ze kunnen ook je site vertragen of conflicten veroorzaken.