Aan de slag als Amazon affiliate? 34 tips voor een goede start!

Let op: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 02-07-2023.

Als je geld wilt verdienen met het affiliate programma van Amazon Nederland dan ben je op de juiste plek. Starten met affiliate marketing kan met de juiste strategie een lucratieve onderneming zijn, ook met Amazon. Als startende Amazon affiliate zul je wellicht nog niet weten dat Amazon enorm hoge eisen stelt om affiliate te worden of om affiliate te blijven. Iedereen kan partner worden van Amazon, aanmelden is gratis, maar er zijn strenge voorwaarden waar je je aan moet houden.

Voldoe je niet aan de voorwaarden van Amazon? Dan is de kans groot dat je account wordt opgeschort zonder pardon en maak je geen aanspraak meer op je eventueel recent verdiende affiliate commissies. Amazon is genadeloos en heeft “no mercy”. Er geldt letterlijk: voor jou honderd anderen. Om succesvol te worden met het affiliate programma van Amazon moet je er dus voor zorgen dat je affiliate website 100% “Amazon geschikt” is. In dit artikel nemen we je mee door de 34 belangrijkste tips om te starten als Amazon affiliate.

DISCLAIMER: dit is geen complete vertaling van de Amazon partnervoorwaarden. Wil je geld verdienen met affiliate marketing via Amazon? Zorg dan altijd dat je goed op de hoogte bent van de huidige en meest recente voorwaarden van Amazon. Niemand leest die voorwaarden toch? Het kan je wel eens fataal worden als je dat niet doet. Als je hier geen tijd voor wilt nemen dan ga je er dus mee akkoord dat de kans bestaat dat je website “ooit” zal worden afgekeurd. De vraag is niet of je wordt afgekeurd, maar wanneer. Lees dus de voorwaarden goed door en gebruik dit artikel als aanvulling

Inhoudsopgave
 1. Gebruik een affiliate disclaimer
 2. Verdien voldoende commissies
 3. Kies een goede niche
 4. Maak geen spelfouten en gebruik eigen partner ID
 5. Neem je eigen verantwoordelijkheid voor het plaatsen van affiliate links
 6. Zet niet actief aan tot bookmarken
 7. Volgen van personen niet toegestaan bij gebruik van “sub-tag”
 8. Link alleen naar productpagina’s
 9. Houd je data actueel bij acties en promoties
 10. Promoot alleen correcte productdata
 11. Toon prijzen en voorraad alleen onder bepaalde voorwaarden
 12. Vergelijken van prijzen “toegestaan” onder (onmogelijke) voorwaarden
 13. Maak je website GDPR Compliant
 14. Toon altijd complete informatie
 15. Plaats geen links in PDF’s, e-books, e-mails of groepen
 16. Plaats geen links in software of in elektronische apparaten
 17. Pas geen Amazon content handmatig aan
 18. Deel nooit gegevens met andere en plaats geen links op sites die niet zijn aangesloten
 19. Verwijder altijd content als deze niet meer relevant is
 20. Bied niet op zoekwoorden
 21. Beloon niemand om op jouw links te klikken
 22. Pas de werking van Amazon links niet aan
 23. Koop niks van Amazon als je zelf op je eigen link hebt geklikt
 24. Gebruik geen pop-ups die niet in relatie staan met je gepromote producten
 25. Gebruik van klantbeoordelingen is toegestaan onder bepaalde voorwaarden
 26. Gebruik geen cloaking en linkverkorters
 27. Gebruik geen prijshistorie of prijswaarschuwingen
 28. Gebruik geen Amazon content voor vergelijkingen
 29. Gebruik alleen Amazon content als je toegang hebt tot de API
 30. Gebruik gegevens uit de API alleen voor Amazon
 31. Gebruik geen API gegevens op websites die niet responsive zijn
 32. Houd data voor jezelf
 33. Sla gegevens maximaal 24 uur op
 34. Laat zien hoe accuraat je data is

1. Gebruik een affiliate disclaimer

Amazon eist dat jij je als Amazon affiliate kenbaar maakt. Om dit makkelijker te maken heeft Amazon een standaard tekst (ook wel affiliate disclaimer) gemaakt die je op je website moet plaatsen. Zet deze tekst bij voorkeur in de footer van je website. Als Amazon deze disclaimer namelijk niet snel genoeg kan vinden dan is de kans groot dat je wordt afgekeurd en/of dat je je recent verdiende commissies worden geblokkeerd. Je kan je dan weer opnieuw aanmelden, maar verliest wel de aansprakelijkheid over je recent verdiende commissies.

Originele disclaimer van Amazon:

[Insert site name] is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to [insert applicable site name]. I may earn a small commission for my endorsement, recommendation, testimonial, or link to any products or services from this website.

Vertaalde disclaimer:

[Toevoegen naam van je site] is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program, een affiliate advertentieprogramma dat is ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar Amazon. [Toevoegen naam van je site] kan een kleine commissie verdienen voor productreviews, aanbeveling(en) of links naar producten of diensten van Amazon.

2. Verdien voldoende commissies

Als je niet iedere 30 dagen een goedgekeurde commissie genereert, verlies je toegang tot de Amazon API. Als je meer dan 180 dagen niks verkoopt dan word je gehele account automatisch gedeactiveerd.

Gedeactiveerd worden is geen “ramp”. Je kan namelijk zo vaak als je wilt jezelf “her-registreren” als affiliate van Amazon. Dit heeft geen negatieve consequenties.

Het enige nadeel is dat je affiliate links naar Amazon niet meer correct zijn, als je je opnieuw registreert. In de affiliate link staat namelijk jouw unieke “Amazon partner ID” en bij elke her-registratie veranderd deze partner ID. Gebruik jij Affiliate Held om dit proces te automatiseren? Dan hoef je enkel de 3 velden van onze Amazon API koppeling opnieuw in te vullen. Voeg jij handmatig affiliate links toe? Dan zul je je affiliate links één voor één moeten aanpassen.

DISCLAIMER: om toegang te kunnen krijgen tot de Amazon API heb je een goedgekeurd partneraccount nodig, moet je 3 gekwalificeerde verkopen hebben binnen 180 dagen na aanmelding en moet je voldoen aan de Exploitatieovereenkomst. Indien je eenmaal toegang hebt, is het belangrijk om iedere 30 dagen een verkoop te genereren om je toegang te behouden.

3. Kies een goede niche

Het kiezen van een goede niche in affiliate marketing is een vaardigheid op zichzelf. Er zijn een verschillende kansrijke niches, maar ook een aantal niches waar je niet in wilt zitten. Deze zijn bijvoorbeeld te competitief. Maar er zijn ook niches en soorten websites die worden afgekeurd door Amazon. Dit heeft vooral te maken met het verbod op haatdragende en seksueel getinte websites.

Bij het aanmelden als affiliate van Amazon moet je je site(s) identificeren en worden gekeurd door Amazon. Wil je weten welke sites worden afgekeurd door Amazon? Lees dan sectie 1 “Enrollment and Eligbility” van het Associates Program Participation Requirements (“Participation Requirements”).

Het kiezen van een niche kan ook vanuit commercieel oogpunt belangrijk zijn. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien verdien je een hoge 14% commissie op kleding, schoenen, etc. Maar bijvoorbeeld slechts 1% commissie op game consoles.

Bron: https://partnernet.amazon.nl/help/node/topic/GRXPHT8U84RAYDXZ

4. Maak geen spelfouten en gebruik eigen partner ID

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 1 (g), sectie 2 (a) en sectie 6 (c)

Ja, zo ver gaat Amazon. Je mag sowieso niet “Amazon” in de titel van je site hebben staan of inbreuk doen op de trademark rechten van Amazon (Trademark Guidelines). Maar daarnaast willen ze ook 100% zeker weten dat jij als affiliate je op de juiste manier identificeert. Zorg er dus voor dat je altijd je correcte partner ID hebt toegevoegd aan je affiliate links. Als hier fouten in zitten ontstaan er fouten in de tracking, rapportages en commissies. Fouten worden niet getolereerd door Amazon dus check dit altijd dubbel.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Je mag van Amazon zelf affiliate links genereren. Dit betekent dat je niet verplicht bent om de link generator van Amazon te gebruiken. Let hierbij wel op dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor een juist en correct gebruik van Amazon links op je website.

6. Zet niet actief aan tot bookmarken

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Bookmarken is het opslaan van een webadres in je browser waardoor deze sneller oproepbaar is. Stel website bezoekers bookmarken jouw affiliate link dan krijg jij op iedere verkoop die gemaakt wordt een commissie. Heel lucratief, want dat kan er dus voor zorgen dat je vaker commissies gaat krijgen via dezelfde klanten. Dit mag niet van Amazon. Het is zelfs zo dat alle affiliate links die gemaakt worden direct vanuit je site beschikbaar moeten zijn. Je mag dus niet zomaar je affiliate links op andere media plaatsen. In sectie 4 komt Amazon hier ook nog op terug.

7. Volgen van personen niet toegestaan bij gebruik van “sub-tag”

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Op aanvraag kun je toegang krijgen tot de “sub-tag” functionaliteit. Wanneer je gebruik maakt van deze sub-tag mag je via deze tag geen koopgedrag volgen van potentiële klanten. De enige tracking parameter die je mag gebruiken is je Amazon partner ID. Dat betekent dat je alleen kan meten dat een commissie via één specifieke website is ontvangen.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Amazon affiliate links moeten ten alle tijden verwijzen naar een productpagina. Als je dit niet doet dan moet je op je site altijd vermelden dat de link verwijst naar een overzicht met meerdere producten of een productlijst. Amazon wil ten alle tijden ervoor zorgen dat klanten goed geïnformeerd worden voor dat ze de Amazon website bezoeken. Als je namelijk iemand doorstuurt naar een product overzicht en iemand koopt niet, dan zakt het conversiepercentage en daar is Amazon niet blij mee. Vandaar dat ze deze voorwaarden in het leven hebben geroepen. Automatiseer je je website met de automatische API koppeling van Affiliate Held? Dan is dit geen probleem en worden de Amazon links alléén naar productpagina’s gelinkt.

9. Houd je data actueel bij acties en promoties

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Amazon heeft regelmatig acties en promoties met hoge kortingen. Zodra deze acties zijn afgelopen moet je er dus voor zorgen dat deze niet meer zichtbaar zijn op je site. Dit heeft wederom te maken met je bezoekers correct informeren. Als je iemand doorstuurt naar Amazon met de verwachting dat hij of zij korting krijgt, maar dit helemaal niet meer van toepassing is, dan zal er minder vaak gekocht worden. Het resultaat? Een lager conversiepercentage en een ontevreden Amazon.

10. Promoot alleen correcte productdata

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Als je een Amazon product promoot zorg er dan altijd voor dat je op de hoogte bent van de correcte product specificaties. Ze geven in hun voorwaarden zelf het voorbeeld met de telefoon van 64 GB opslagruimte. Als jij promoot dat deze telefoon 122 GB heeft, dan wordt dit door Amazon bestempeld als misleidend en dit is dan ook, vanzelfsprekend, tegen de richtlijnen van Amazon in.

11. Toon prijzen en voorraad alleen onder bepaalde voorwaarden

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Prijzen en voorraad kunnen in online winkels vaak variëren, ook bij Amazon. Met Affiliate Held kun je prijzen en voorraad automatisch inladen. Echter, mag je bij Amazon alleen ervoor kiezen om prijzen en voorraad te tonen als je aan één of meer van de twee volgende voorwaarden voldoet:

 • In de affiliate link de prijs en/of de voorraad zichtbaar is of;
 • Je deze data ophaalt door middel van de Amazon API en uiteraard akkoord gaat met de bijbehorende gebruikersvoorwaarden.

We weten allemaal dat de eerste optie eigenlijk geen keuze is. Handmatig voorraden en prijzen bijhouden is niet menselijk. Zeker als je iedere dag deze data moet controleren. Het komt er dus op neer dat je alléén prijzen en voorraad status mag tonen als je gebruik maakt van de Amazon API.

12. Vergelijken van prijzen “toegestaan” onder (onmogelijke) voorwaarden

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 2 (b)

Prijsvergelijken met een prijsvergelijker (bijvoorbeeld Affiliate Held) mag alleen als je ervoor zorgt dat je ten alle tijden de “nieuwste” prijs laat zien.

Maar let op, verderop in dit artikel (tip 28, 29 & 30) lees je dat je de gegevens die je automatisch ophaalt uit de Amazon API, alleen maar mag gebruiken voor Amazon. Dit betekent letterlijk dat je nooit prijsvergelijkingen of überhaupt een vergelijking mag maken tussen Amazon en een andere (web)winkel. Je gegevens moet ten alle tijden uit de API gehaald worden, maar deze mag je vervolgens niet gebruiken voor promotie van andere winkels.

Daarnaast mag je ook géén gegevens uit andere API’s (bijvoorbeeld bol.com) gebruiken om Amazon te promoten.

Kortom: Amazon en alleen Amazon, niks anders. Je zou het risico kunnen nemen om de vergelijking wel te doen. De vraag is dan alleen niet of je wordt afgekeurd, maar wanneer je wordt afgekeurd voor het affiliate programma van Amazon.

13. Maak je website GDPR Compliant

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 3 (b), (d), (e) en (f)

Deze tip wordt vaak onderschat, maar super belangrijk. Als bezoekers van je site klikken op je affiliate links dan wordt dit gemeten met een cookie. Deze cookie zorgt ervoor dat Amazon weet dat een verkoop via jou is gegenereerd en zorgt er dus ook voor dat je deze commissies uitbetaald krijgt. Het registreren van cookies van “third parties” (in dit voorbeeld is de derde partij Amazon) moet een geldig privacybeleid worden opgenomen en dit beleid moet duidelijk op je website staan.

Wij, het team van Affiliate Held, gebruiken op al onze website de plugin Complianz (affiliate link). Instellen duurt (helaas) een klein uurtje, maar dit zorgt er wel voor dat je website voldoet aan de voorwaarden van het Amazon affiliate programma.

Een andere hele goede optie is gebruik te maken van de diensten van Affiliate Voorwaarden (affiliate link). Deze voorwaarden zijn opgesteld door Marlou Akkerman. Marlou is een officieel geregistreerd jurist met veel ervaring in de affiliate brache. Dit werkt wellicht minder automatisch dan Complianz (affiliate link), maar is een goed alternatief als je zelf meer controle wilt hebben op je wettelijke pagina’s. Daarnaast is het ook super handig om persoonlijk contact te krijgen met een echte jurist. Zo kan je bijvoorbeeld altijd één op één advies krijgen van een professional.

14. Toon altijd complete informatie

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 3 (c)

Dit hebben we al eerder benoemd bij de prijs en voorraad beheer, maar het is het waard om het nogmaals te benoemen. Als je partner wilt zijn van Amazon, dan zul je ten alle tijden correcte informatie moeten verschaffen op je website. Niet alleen prijzen en voorraadbeheer, maar ook producttitels, -beschrijvingen, -links, -afbeeldingen, -reviews en -eigenschappen. Alles moet compleet, correct en niet misleidend zijn.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 4

Deze voorwaarden geeft aan dat je géén affiliate links van Amazon mag plaatsen op media die niet zijn aangesloten in je Amazon dashboard. Als je je aanmeldt bij Amazon als affiliate, moet je je website of applicatie doorgeven aan Amazon. Deze worden altijd gekeurd door Amazon (sectie 1 “Enrollment and Eligibility”). Amazon wilt dus 100% controle houden over welke media zijn aangesloten bij Amazon. Zelf geschreven e-books, je e-mailcontacten en social media kanalen kan je niet opgeven als media. Deze mag je dus ook niet gebruiken om Amazon te promoten en hierin mag je dus ook géén affiliate links van Amazon plaatsen.

Dit geldt ook voor het plaatsen van een Amazon link in een klanten beoordeling, forum, verlanglijst, gids of door klanten gegenereerde context die beschikbaar is op een Amazon site (sectie 6 (p)).

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 5

Het beste voorbeeld hierin is Affiliate Held zelf. Affiliate Held is software. Als wij onze eigen Amazon affiliate links zouden verwerken in onze plugin, dan zou Amazon dat afkeuren. Ben jij software ontwikkelaar of heb jij een hardware product waarop je applicaties kan installeren? Zorg er dan voor dat je nooit Amazon affiliate links toevoegt aan deze media. Dit is niet toegestaan.

17. Pas geen Amazon content handmatig aan

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (a)

Je mag alleen Amazon programma content aanpassen als je ervoor zorgt dat de oorspronkelijke boodschap van de content correct wordt overgebracht. Je mag bijvoorbeeld wel de afbeeldingsgrootte wijzigen. Tekstueel mogen alleen aanpassingen gedaan worden wanneer je 100% zeker weet dat dit grammaticaal goed is, niet misleidend overkomt of dat de betekenis van de tekst hetzelfde is hoe Amazon dit oorspronkelijk bedoeld had. Deze voorwaarde van het affiliate programma van Amazon is multi-interpretabel en er zijn geen objectieve maatstaven om dit te controleren, maar we weten dat Amazon streng is. Denk er dus goed over na hoe je omgaat met aanpassingen van content van het Amazon programma.

Ga je voor de veilige optie? Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk (of geen) aanpassingen maakt in de content die je ophaalt van Amazon.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (b)

Dit spreekt voor zich, maar je mag nooit je data met andere delen (verkopen) of de data delen met websites die niet zijn aangesloten bij het Amazon partnerprogramma. Als je je aanmeldt voor het affiliate programma van Amazon Nederland dan moet je altijd aangeven met welke websites je Amazon wilt promoten.

Binnen één affiliate account kan je meerdere websites promoten. Heb je meerdere websites? Zorg er dan altijd voor dat je deze media correct koppelt aan je lijst met websites:

19. Verwijder altijd content als deze niet meer relevant is

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (c)

Is een product niet meer beschikbaar via Amazon? Dan zul je dit moeten aangeven op je website en de affiliate link moeten verwijderen. Met Affiliate Held kan je dit proces automatiseren. Je kunt ervoor kiezen om de betreffende verkoper (bijvoorbeeld Amazon) te verwijderen van het betreffende product.

Of je laat de voorraadstatus van de verkoper op “niet op voorraad” zetten.

20. Bied niet op zoekwoorden

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (e) en (f)

Je mag géén betaalde advertenties laten lopen op basis van de zoekwoorden Amazon of Kindle of iedere andere vorm van een Amazon bedrijf.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (g)

Dit geldt voor iedere vorm van beloning, dus niet in de vorm van geld, punten of donaties.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (j)

Je mag geen Amazon affiliate link bestemming aanpassen of doorverwijzen naar een site anders dan een Amazon site.

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (k)

Als je zelf iets koopt via je eigen Amazon link dan wordt deze commissie (meestal) afgekeurd. Gelukkig wordt je hier niet direct door verwijderd van het programma. Amazon begrijpt dat dit wel eens kan gebeuren, zo coulant zijn ze ook weer 😉. Zorg er in ieder geval voor dat je niet iedere keer klikt en koopt via je eigen link. Als Amazon doorkrijgt dat je dit blijft doen, dan is de kans groot dat je account wordt verwijderd.

Daarnaast mag je ook niet doen alsof je iemand anders bent of voor iemand anders een bestelling plaatsen of aanmoedigen om dit te doen (sectie 6 (k)). Ook mag je niet zelf deelnemen aan een Bounty Event of (in)direct aanschaf maken voor vrienden, familieleden, werknemers of zakenrelaties (sectie 6 (u)).

24. Gebruik geen pop-ups die niet in relatie staan met je gepromote producten

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (o)

Alleen pop-ups die in relatie staan met het product wat je promoot worden geaccepteerd. Algemene aanbiedingen die worden getoond door middel van een pop-up worden niet geaccepteerd door Amazon.

25. Gebruik van klantbeoordelingen is toegestaan onder bepaalde voorwaarden

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (t)

Je mag alleen klantbeoordelingen van Amazon gebruiken op je website als je gebruikt maakt van de Amazon API. Let op: je mag nooit beoordelingen handmatig overschrijven. Zorg er dus voor dat je nooit een sterrenbeoordeling op 5/5 zet, terwijl de beoordeling op Amazon 4/5 is.

26. Gebruik geen cloaking en linkverkorters

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (v) en (w)

Met het cloaken van links bedoelen we de actie om van een externe link een interne link te maken met als doelstelling een externe link te verbergen. In affiliate marketing wordt dit veel gedaan om het aantal unieke kliks op een link te kunnen meten. Amazon verbiedt dit en is daarnaast ook tegen de richtlijnen van Google. Wij motiveren jou ook deze richtlijnen te volgen. Tegen de richtlijnen in gaan van deze twee grote bedrijven lijkt ons niet verstanding 😛.

Een link verkorter is een applicatie die ervoor zorgt dat je een soort redirect aanmaakt. Door een link te verkorten verberg je de bestemming van de link achter de verkorte link. Wederom wordt dit vrijwel altijd ingezet om meetbaar te kunnen maken hoevaak er op een link geklikt wordt.

De voorwaarden van Amazon zeggen expliciet dat het verboden is om te verbergen dat je naar Amazon linkt. Het is dus belangrijk dat je géén onduidelijke (call-to-action) knoppen weergeeft, maar transparant bent naar welke site er wordt gelinkt. In dit geval dus Amazon. Met Affiliate Held kun je goed duidelijk maken dat je naar Amazon.nl linkt. Dit is niet verboden.

Dit mag dus niet:

Dit mag wél:

27. Gebruik geen prijshistorie of prijswaarschuwingen

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (y)

Er mag geen prijs tracking of prijs alert functionaliteit worden gebruikt op je website. Zakt de prijs? Dan mag je bezoekers niet op de hoogte stellen van deze prijsdaling.

28. Gebruik geen Amazon content voor vergelijkingen

Bron: Associates Program Participation Requirements – sectie 6 (z)

Zoals jullie eerder gelezen hebben mag een prijsvergelijking met Amazon en een andere verkoper alleen worden gemaakt als er correcte correspondentie wordt gedaan over de oude en de nieuwe prijs én als er gebruikt wordt gemaakt van de Amazon API. Amazon staat het dus wel toe om een vergelijking te maken met andere verkopers (sectie 2 (b)). Echter mag er geen content uit de Amazon API gebruik worden voor promotie van andere verkopers.

Dit is dus een dubbelzinnige voorwaarde. Aan de enige kant mag je wel prijsvergelijken als je de correcte prijzen gebruikt en alleen als je de API van Amazon gebruikt, maar vervolgens mag je alle data uit deze API niet gebruiken om andere verkopers te promoten.

29. Gebruik alleen Amazon content als je toegang hebt tot de API

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (b)

Alleen als je toegang hebt tot de Amazon API, heb je de beschikking over de content van het partnerprogramma zoals: data, afbeeldingen, audio, video’s, logo’s, ontwerpen voor gebruikersinterfaces, tekstueel materiaal zoals productinformatie, prijzen, voorraad, beoordelingen van klanten, etc.

Als je géén toegang hebt aangevraagd mag je dus géén van de bovenstaande data automatisch (of handmatig) kopiëren naar je website. Wil je de automatische Amazon koppeling van Affiliate Held gebruiken? Dan zul je dus altijd eerst toegang moeten krijgen tot de Amazon API. Wil je liever handmatig Amazon producten promoten? Dan mag je alleen maar de aangeleverde tekstlinks van Amazon gebruiken of de automatisch gegenereerde afbeeldingen vanuit de Amazon Associates menubalk. Downloaden van afbeeldingen naar je website zonder toegang tot de PA API is dus verboden.

30. Gebruik gegevens uit de API alleen voor Amazon

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (c) i en iii

De data verkregen uit de API is alleen bedoeld om de verkoop van Amazon producten te promoten. Het is dus nogmaals niet de bedoeling om PA API data te gebruiken voor promotie van andere verkopers.

Daarnaast mag de data vanuit de PA API alleen gebruikt worden om te verwijzen naar relevante Amazon sites. De data is en blijft van Amazon en andere verkopers mogen geen voordeel hebben van deze data.

31. Gebruik geen API gegevens op websites die niet responsive zijn

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (d)

Dit betekent dat je geen gebruik mag maken van de PA API als je website alléén ontwikkeld is voor mobiel gebruik. Er zijn uitzonderingen, maar in 99,99% van de gevallen moet jij over een affiliate website beschikken die is gemaakt voor zowel mobiel, tablet als desktop. Dan zit je goed en hoef je hier geen zorgen over te maken.

32. Houd data voor jezelf

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (e)

Je mag de data uit de PA API niet analyseren, exporteren en hergebruiken met als doelstelling deze data te delen met personen die producten aanbieden op een Amazon site. Kortom: de data in de PA API is gevoelig en niet bedoeld om bestaande Amazon verkopers te helpen.

33. Sla gegevens maximaal 24 uur op

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (h)

Je mag géén afbeeldingen uit de PA API data opslaan of cachen. Wel mag je links naar afbeeldingen maximaal 24 uur opslaan. Alle andere data uit de PA API mag wel worden opgeslagen voor cachingdoeleinden. Wederom geldt hier de 24-uurs regel. Na 24 uur moet de data die wordt getoond op je website vernieuwd worden door een oproep te doen aan de PA API. Dit kan dus eigenlijk niet handmatig worden gedaan. Als je dit handmatig zou doen, ben je iedere dag bezig met updaten van je website. Als je hierin een dag zou missen wordt je al afgekeurd. Hiervoor heb je dus een automatisch systeem nodig als Affiliate Held.

34. Laat zien hoe accuraat je data is

Bron: Associates Program IP License – sectie 2 (i)

Je moet ervoor zorgen dat je op je website een weergave maakt van wanneer de data op je site (bijv. prijs en voorraad) voor het laatst bijgewerkt is. Dit geldt dus alleen als je gebruikt maakt van de PA API. Deze melding is dus verplicht als je data automatisch inlaad.

Jari Dohmen

Specialist in het ontdekken en benutten van kansen in de affiliate marketing branche. Met duizenden euro’s omzet per maand, heeft hij een bewezen strategie ontwikkeld voor het opzetten van succesvolle affiliate websites.

Bekijk alle berichten

  2 reacties

 1. Gijs
  9 november 2022 op 15:58

  Zou er een uitzondering zijn waarom bijvoorbeeld Tweakers Amazon wel mag meenemen in hun Pricewatch?

  https://tweakers.net/pricewatch/1784140/microsoft-surface-pro-8-i5-1145g7-wi-fi-8gb-ram-512gb-opslag-windows-10-pro-platinum.html

  Hier staat Amazon ook gewoon tussen.

  Beantwoorden
  • Jari Dohmen
   9 november 2022 op 17:04

   Hoi Gijs!

   Dank voor je reactie en je kritische vraag! Ik weet dat grote vergelijkigspartijen zoals Tweakers en Kieskeurig.nl al haar eigen data beheren op eigen server’s. Natuurlijk weet ik niet tot in details hoe zij dit aanpakken, maar met meer dan 170k bezoekers per maand, autoriteit waar je u tegen zegt, eigen databeheer en inkomsten waar de gemiddelde affiliate marketeer alleen maar van kan dromen, kan ik me zo voorstellen dat ze ook wel een premium deal hebben kunnen sluiten met. Of dit nou wel of niet zo is kan natuurlijk niemand je vertellen, maar wat ik wel weet is dat de regels van Amazon behoorlijk streng zijn. Zelf durf ik het risico niet te nemen en vergelijk ik eigenlijk nooit Amazon met andere winkels.

   Hoop dat je er wat aan hebt!

   Krachtige groet,

   Jari

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *