Forumnavigatie
Je dient ingelogd te zijn om berichten te plaatsen. Heb je nog geen account? Klik hier om gratis te registreren.

Gebruik afbeeldingen

Korte vraag: Ik wil de productafbeelding als featured image in mijn blog gebruiken… Hoe zit dit met de auteurs wetgeving? Of valt dit onder citaatrecht?

Mag het uberhaupt?

Jari Dohmen heeft gereageerd op dit bericht.
Jari Dohmen

Hallo @maronk,

Goed dat je het vraagt. Normaalgesproken worden productafbeeldingen met een witte achtergrond niet beschermd onder het auteursrecht. Deze zou je in principe gewoon kunnen gebruiken.

Desondanks zou ik je willen adviseren om ook eens te kijken naar de volgende twee websites:

Hierop kun je gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden en dus ook gebruiken voor je website. Het is echt belangrijk dat je in het begin van je affiliate marketing reis je hier al rekening mee gaat houden. Gebruik je afbeeldingen die wel beschermd zijn? Dan maak je kans op een boete vanaf minimaal €500,- per foto. Soms kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s. Een gewaarschuwd persoon telt voor twee.

Ook kun je https://www.canva.com/ gebruiken. Dit is een gratis foto bewerk programma (er is ook een betaalde versie), waarbij je ook rechtenvrije afbeeldingen kunt selecteren. Voorbeeld:

Hoop dat dit een antwoord is op je vraag.

Zelf ben ik ook wel nieuwsgierig hoe andere helden hier mee omgaan. Hebben mensen aanvullingen op mijn verhaal?

Succes!

Bedankt Jari,

Ik gebruik Pexels al voor mijn algemene blogs. Ik wil voor de productreviews het originele foto gebruiken van het product in mijn uitgelichte afbeelding van de blogpost. Mag ik deze dan gewoon opslaan van de webshop website en deze uploaden naar mijn media?

Hoi @maronk,

Het ligt eraan of het een productfoto betreft op een witte achtergrond, deze hebben vaak geen auteursrecht, zie: https://www.webwinkelkeur.nl/kopieer-zomaar-fotos/ (geen juridisch advies).

Om 100% zeker te zijn van je zaak, kun je het beste de betreffende webshop mailen en om toestemming vragen.

Het is een productfoto met een witte achtergrond. Het gaat om deze blog: https://gpsexperts.nl/review-seiko-astron-gps-solar-horloge/ . Je ziet hier het horloge onder de titel staan, deze heb ik ge-embedded van de originele affiliate link webshop.

Een uitgelichte afbeelding in een bericht/post kan in geen embedding van foto’s toepassen toch? Of is hier toch een mogelijk voor?

“De Nederlandse rechter kent simpele productfoto’s (met witte achtergrond) normaal gesproken geen auteursrechtelijke bescherming toe. Dergelijke productfoto’s hebben immers tot doel om het product zo objectief mogelijk weer te geven en zijn daarom doorgaans niet voldoende creatief om als auteursrechtelijk werk te kwalificeren”

Het lijkt er dus op dat productfoto’s met witte achtergrond, zonder creatief element rechtenvrij zijn, maar dat wanneer er een creatief proces gaande is of de foto is bewerkt en naar de hand gezet van de verkopende partij is dit al snel niet rechtenvrij.

Dit was een citaat uit deze bron: https://twinklemagazine.nl/2009/05/Productfotos_en_beschrijvingen_pikken/.

Ik ben op deze bron gekomen via dit forum: https://www.higherlevel.nl/forums/topic/37427-zijn-neutrale-productfotos-auteursrechtelijk-beschermd/.

Dit topic is uit 2012. Niet echt betrouwbaar…

Kortom: het blijft discutabel en ik kan en mag je hierin juridisch advies geven. Belangrijk is dat je vooral je eigen onderzoek doet op internet en daar conclusies uit trekt. Mijn advies: Bij twijfel, niet doen.

Wederom nieuwsgierig hoe andere helden hier mee omgaan.

Aanvulling:

Mocht je geen beter alternatief hebben, zou je altijd de verkopende partij om toestemming kunnen vragen met een “informed consent formulier”

Ik ga hiermee aan de gang Jari…

Hey,

Even een aanvulling op @jari zijn antwoord!

Uit eigen ervaringen wil ik iedereen adviseren GEEN foto’s of product foto’s over te nemen van andere webpagina’s!  Jari heeft het over nederlandse wetgeving, maar er bestaat daar ook een euopese versie van en daar maken heel veel duitse advocatenbureaus legaal gebruik van en dat kan je heel veel geld kosten.  ik heb meerdere malen legale afbeeldingen gebruikt op onze webpagina en toch een rekening gehad van Duitse advocaten voor onrechtmatig gebruik.  Gelukig weet ik hoe ik die mannetjes de oren moet wassen, maar het kost je veel tijd, stress en hulp krijg je van niemand.  Dus gebruik altijd eigen foto’s of stockphotos. 

De europese wet zegt dat als een afbeelding in duitsland of een ander land opgevraagd kan worden, dus zichtbaar via internet. En de afbeelding in dat land beheerd wordt , je via het recht van dat land berecht mag worden. En zins die regel er is stampen in duitsland de bureuas uit de grond om er wat aan te verdienen. En een claim van 10.000 is niks.  En de meeste afbeeldingen zijn allemaal onder beheer gebracht bij Duitse bedrijven. Logies die heben de strengste auteurswet met hoogste boetes en rechters die zonder pardon toewijzen. 

mijn tips: Altijd eigen fotos of stockfotos.

Is je webpagina niet op de duitse klant gericht neem een gratis IP blocker voor je wordpress en zet een block op duitsland dan is je webpagina daar niet zichtbaar en loop je zo veel minder risico. 

gr

Edward

 

Dank voor je info. Ik gebruik foto’s van pexels met bronvermelding en eigen gemaakte foto’s. 👍

Dennis van de Ven en edward hebben gereageerd op dit bericht.
Dennis van de Venedward