Is affiliate marketing moeilijk? Een eerlijk antwoord!

We gaan er niet omheen draaien. Ja, affiliate marketing is moeilijk.

Maar starten en succes hebben is zeker niet onmogelijk! Het is niet zomaar een “get-rich-quick” methode. Je dient er hard voor te werken en specifieke kennis op te doen voor verschillende facetten van het werk.

In deze blog gaan we je uitleggen waarom affiliate marketing moeilijk is, ontkrachten we veel misvattingen en geven we je een aantal handige tips hoe je het jezelf makkelijk kan maken.

In deze online affiliate marketing cursus (voor beginners) ontdek je de exacte strategie van Jari waarmee hij duizenden euro’s per maand verdient.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

1. Wat is affiliate marketing?

Om dit artikel krachtig te beginnen, willen we nog eens kort terug te komen op de definitie. Affiliate marketing is een online verdienmodel wat je in kunt zetten op bijvoorbeeld een website of een social media kanaal, om uiteindelijk online geld te kunnen verdienen.

Affiliate marketing kan vanuit twee invalshoeken worden bekeken. Vanuit een producteigenaar (ofwel adverteerder) die meer verkopen wilt genereren óf vanuit het perspectief van een publisher die de producten of diensten van een verkoper promoot (ook wel de affiliate). In dit artikel gaan we vooral in op de affiliate met al reeds een eigen website of die een eigen affiliate website wilt maken.

1.1. Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Er zijn ontzettend veel voordelen van affiliate marketing. De meeste voordelen hebben we al benoemd in dit artikel. Echter willen we enkele nogmaals in dit artikel benoemen, aangezien de meeste voordelen ervoor zorgen dat de moeilijkheidsgraad van affiliate marketing flink verminderd wordt.

  • Te combineren met een baan of studie: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je hoeft niet continue aanwezig te zijn om je affiliate business voor jou te laten werken. Als je meer tijd investeert in de opstartfase heb je daar later alleen maar voordelen van. Echter, hoef je niet super veel uren te besteden aan je site als je dat niet wilt of er simpelweg even geen tijd voor hebt. Je bent niet verplicht om iedere dag uren te werken. Dit geeft je de ultieme vrijheid om het te combineren met je baan of studie.
  • Je creëert échte waarde: een affiliate website maken valt onder de noemer: “digitaal vastgoed”. Een succesvolle affiliate website met bezoekers en inkomsten is veel geld waard. Soms zelfs héél veel geld! Je bouwt dus niet alleen maar aan een nieuwe stroom van semi-passieve inkomsten, maar je bouwt letterlijk aan een bedrijf mét waarde. Mocht je ooit de keuze willen maken te stoppen met affiliate marketing, dan heb je dus een marketingkanaal opgezet wat je met de juiste aandacht kan verkopen voor een mooie zakcent.
  • Geen productontwikkeling: als affiliate ben je niet verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een product. Productontwikkeling is tijdrovend werk. Als affiliate ben jij de promotor die commissies kan verdienen over bestaande en al reeds succesvolle producten. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Veel affiliates promoten producten die al duizenden keren verkocht zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je weet dat het product bewezen is en zit je niet met het risico of het wel gaat verkopen.
  • Beperkte verantwoordelijkheid en géén klantenservice: wanneer je een product promoot en een commissie verdiend is de verkoper altijd verantwoordelijk voor het lever- en nazorgproces. Is er een probleem met de geleverde dienst of product, dan ben jij niet verantwoordelijk voor de klantenservice.
  • Opereren op de achtergrond: als affiliate kan je eenvoudig op de achtergrond opereren of zelfs als digital nomad in een zonnig land. Je bent niet verplicht je volledige naam op je website te vermelden. Al hoewel hebben we zelf meer succes ervaren toen we met onze eigen naam op onze websites gingen opereren, maar het is zeker niet verplicht. Veel mensen hechten waarde aan hun privacy en kunnen de stap om te beginnen met affiliate marketing kleiner maken als ze niet met hun gezicht en naam aan een website staan gekoppeld.
  • Weinig startkapitaal nodig: met een klein budget van slechts €200,- per jaar kan je al een hele goede start maken. Het kan zelfs goedkoper en gratis (denk aan het gebruiken van social media i.p.v. een website). Maak je een affiliate website? Dan ben je altijd een klein bedrag kwijt aan een domeinnaam en een goede hostingprovider. Tip: voor onze eigen websites nemen we domeinnamen en hosting af bij Vimexx.

1.2. Zijn er ook nadelen?

Aan iedere vorm van online ondernemen zijn nadelen verbonden. Deze nadelen kunnen ervoor zorgen dat je affiliate marketing als moeilijk kan ervaren. In de meeste gevallen valt dit wel mee. Voor alles is er een oplossing 😉

  • Beperkt resultaten analyseren: wanneer een websitebezoeker op je affiliate link klikt, verlaat hij of zij je website. Meting van data houdt hier in de meeste gevallen op. Gelukkig zijn er genoeg methodes en tools om goede analyses te maken. Zo kun je bijvoorbeeld bij diverse affiliate netwerken en programma’s terecht om je conversiepercentage te achterhalen.
  • Je bouwt geen klantenbestand op: wanneer je klanten aanlevert voor de verkopers die je promoot, krijg je meestal geen toegang tot persoonsgegevens van de klanten. Het is immers de data van de adverteerder. Omdat je geen klantenbestand opbouwt, kun je deze mensen niet nog een keer benaderen om een andere dienst aan te bieden waar je een commissie op kunt verdienen. De enige mogelijkheid is bijvoorbeeld dat je een eigen nieuwsbrief start waar mensen zich op in kunnen schrijven. Al is het lastiger om daar mensen op ingeschreven te krijgen aangezien dit een extra handeling betreft.
  • Veel concurrentie: dit nadeel is eigenlijk geen nadeel, maar eerder een misvatting. Hier komen we later graag op terug. Blijf lezen en dan leggen we je later in dit artikel graag uit waarom concurrentie géén nadeel is.

2. Waarom denken mensen dat affiliate marketing moeilijk is?

Helaas zijn er veel misvattingen over waarom affiliate marketing moeilijk zou zijn. Als je echt bereid bent ervoor te gaan, zul je uiteindelijk leren dat affiliate marketing relatief makkelijk is. Het moeilijke aan affiliate marketing is dat je vol moet houden. Resultaat kan namelijk lang uitblijven! Ook daar hebben we aan het einde van dit blog een aantal handige tips voor.

We gaan proberen om zo uitgebreid mogelijk in de huid te kruipen van jou (een beginnende affiliate marketeer). We gaan je gedachtes analyseren en geven hier mogelijke oplossingen voor. Er zijn veel misvattingen over affiliate marketing en redenen waarom mensen denken dat affiliate marketing moeilijk is, waardoor mensen überhaupt nooit beginnen. Dat is ontzettend jammer!

Hieronder benoemen we de 8 belangrijkste misvattingen. Je zult zien dat elke misvatting eenvoudig te ontkrachten is.

2.1. Affiliate marketing is te technisch

Affiliate marketing vereist inderdaad enige kennis van technologie. Zo zal je een website moeten maken. Tegenwoordig is dit vrij makkelijk en staan er heel veel tutorials op internet of YouTube. Een WordPress website heb je met de juiste informatie (zonder basis kennis) binnen één dag geïnstalleerd, ook als beginner. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen hoe affiliate links werken, maar er zijn veel affiliate netwerken en tools die het technische proces vereenvoudigen of zelfs uit handen nemen.

Je hoeft om goed te zijn met affiliate marketing niet te leren programmeren. Ben je leergierig en ben je bereid om de beschikbare handleidingen te volgen? Dan kom je erachter dat het eigenlijk best makkelijk is.

2.2. Affiliate marketing is te duur

Beginnen met affiliate marketing kan in theorie zelfs gratis. Je kan gratis een social media account aanmaken en over een bepaald onderwerp informatie schrijven en publiceren. Wanneer je ons advies volgt en een website gaat maken, zal je altijd de beurs moet trekken. Een domeinnaam en een hostingpakket kost geld, daar kom je niet onderuit.

Nadat je deze kosten hebt gemaakt, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Als je een WordPress website maakt heb je altijd een WordPress thema nodig. Er zijn genoeg gratis thema’s beschikbaar, maar om het makkelijker te maken voor beginners hebben wij bijvoorbeeld ons eigen WordPress thema ontwikkeld. Dit betreft een kleine eenmalige investering, maar is uiteraard niet verplicht.

Daarnaast zijn er ook duizenden plugins gemaakt om je website te optimaliseren qua snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook dit is niet verplicht. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Investeringen maken met het geld wat je uiteindelijk verdiend is een goede strategie. Zo hoef je geen eigen geld in te leggen en is affiliate marketing wat ons betreft niet duur. Je mag ervan uit gaan dat je een gemiddeld bedrag van €200,- per jaar kwijt bent aan affiliate marketing. Dit wordt natuurlijk meer als je het creëren van content wilt uitbesteden en wanneer je andere investeringen doet zoals de aanschaf van premium plugins, thema’s en/of start met linkbuilding.

2.3. Affiliate marketing is alleen voor ervaren marketeers

Het principe van het starten van een eigen affiliate website, content schrijven en producten promoten is heel eenvoudig. Zodra de basis van je website staat hoef je je website alleen nog maar te vullen. Natuurlijk hebben ervaren marketeers een voordeel door de kennis die ze op hebben gedaan, maar dit is absoluut niet noodzakelijk.

Iedereen kan beginnen met affiliate marketing, zolang je maar de tijd en moeite wilt nemen om het te leren. Zelf ben ik in 2016 begonnen met affiliate marketing tijdens mijn studie als fysiotherapeut. Stap voor stap ben ik begonnen met het maken van een website, promoten van producten die (uiteindelijk 😅) veel te competitief waren en gaandeweg heb ik geleerd wat wél en niet werkt.

In 2021 heb ik ervoor gekozen om volledig in te zetten op affiliate marketing en te stoppen met mijn baan en carrière als fysiotherapeut. Ruim 2 jaar later kan ik volledig leven van mijn inkomsten en trek ik als digital nomad de wereld over. Natuurlijk, een marketing opleiding volgen kan voordelen bieden, maar ik denk dat het je helpt als ik je zeg dat ik nooit heb gestudeerd in deze richting. Ik ben een fysiotherapeut met een uit de hand gelopen hobby die alles geleerd heeft via het lezen van blogs, “trial and error” en het urenlang kijken van YouTube video’s in mijn vrije tijd.

Onvoldoende kennis is geen excuus om geen succes te hebben. Alles over affiliate marketing kan je online vinden én leren als je bereid bent er voor te gaan.

2.4. Affiliate marketing is illegaal

Affiliate marketing is een legitieme marketingstrategie die door veel bedrijven wordt gebruikt om hun producten te promoten en te verkopen. Het is dus absoluut geen oplichting. Sommige mensen associëren affiliate marketing met een “scam”, omdat ze denken dat affiliates ongegeneerd producten promoten over het internet. Wederom ontbreekt hier kennis. Succesvolle affiliate marketeers richten zich juist op het creëren van waardevolle content en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met hun publiek.

Waardevolle en eerlijke content is heel erg belangrijk. Een onafhankelijke mening over een bepaald product of dienst is gigantisch waardevol voor toekomstige kopers. Onderzoek wijst namelijk uit dat meer dan 90% van de consumenten éérst reviews leest voordat ze overgaan tot aankoop.

Tuurlijk worden er review websites gemaakt door mensen die de betreffende producten nooit getest hebben, maar dit is juist een kans 😏. Jij hebt de kans om het anders te doen. Review alleen producten die je zelf test, maak eerlijke en persoonlijke content en je zal zien dat dit je veel windeieren kan leggen.

En ben nou eens eerlijk… het creëren van dit soort waardevolle en eerlijke content mag toch zeker wel beloond worden met een mooie commissie?

2.5. Affiliate marketing is een “get-rick-quick” methode

Pure waanzin. Affiliate marketing is absoluut géén “get-rich-quick” methode.

Deze misvatting is een van de redenen waarom veel mensen vroegtijdig stoppen met affiliate marketing en van de daken schreeuwen dat affiliate marketing te moeilijk is. Ze denken dat geld en succes snel komt aanwaaien, maar niets is minder waar. Het is belangrijk om te begrijpen dat affiliate marketing hard werken is, maar ook toewijding, consistentie en doorzettingsvermogen vereist. Als je zelf een nieuw affiliate project start, dan adviseren wij altijd om minimaal de eerste twee jaar al je verdiende commissie te herinvesteren in je project.

Is herinvesteren aantrekkelijk? Misschien niet direct, maar wel de beste methode om het voor jezelf makkelijker te maken. Als je echt succes wilt hebben én geld wilt verdienen met affiliate marketing, dan zal je je mindset moeten gaan veranderen. Een affiliate marketing website maken moet je gaan zien als het hebben van een eigen bedrijf. Bedrijven die niet investeren groeien niet. Zo simpel is het. Wil je echt serieus beginnen? Vergeet dan dat je snel geld gaat verdienen en denk als een échte ondernemer.

2.6. Affiliate marketing is passief

Dit is een discussie die ik vaak heb en waar iedereen zijn eigen mening over heeft. Natuurlijk mag jij je eigen mening hebben en je hoeft het absoluut niet met ons eens te zijn. De definitie van passief inkomen is wat ons betreft dat je onafhankelijk van tijd en locatie geld kan verdienen. In dit geval… ja, affiliate marketing is passief. Elke ochtend wordt ik wakker met een inbox vol met mailtjes: “je hebt een affiliate commissie verdiend”. Technisch gezien word ik dus “slapend rijk” 😴

Echter suggereert het woord: “passief” dat je er niks voor hoeft te doen en dat je niet “actief” bezig hoeft te zijn. Tuurlijk, je kan je een affiliate website maken, binnen paar jaar bakken met geld verdienen en dit volledig opnemen naar privé. Deze fout hebben wij gemaakt, waardoor één van onze websites niks meer waard is geworden. Het is een feit dat affiliate websites onderhevig zijn aan onderhoud. Content is in veel gevallen “evergreen”. Dit betekent dat de content die je maakt voor een hele lange tijd, soms wel voor altijd, meegaat en waardevol blijf. Maar in heel veel gevallen dien je je website ook gewoon te onderhouden.

Technologische ontwikkelingen blijven doorgaan en de software die je gebruikt zul je zo nu en dan moeten updaten. Producten- en of diensten die je promoot kunnen uitverkocht raken of zelfs stoppen met verkopen. Wanneer dit soort veranderingen optreden zal je je website een frisse wind moeten geven. Ook zoekmachines zijn blij om te zien als je regelmatig nieuwe blogs schrijft, huidige blogs optimaliseert en je content up-to-date houdt.

Kortom: ondanks dat affiliate marketing een passief inkomen kan genereren, vereist het nog steeds de nodige inspanning en toewijding om succesvol te worden. Het is géén “set and forget”-systeem en vereist regelmatig onderhoud en optimalisatie.

2.7. Je hebt een groot bereik nodig om succesvol te zijn

Hoewel het waar is dat meer bereik en verkeer doorgaans meer klikken en conversies oplevert, is het belangrijk om te begrijpen dat het hebben van een specifiek en betrokken publiek belangrijker is dan een groot aantal bezoekers.

Om een voorbeeld te geven: je kan 10.000 bezoekers per maand hebben waarmee je bijvoorbeeld producten verkoopt via het affiliate programma van bol.com. Dit gebeurt met een conversiepercentages van ongeveer 7%. Uiteindelijk kan hier bijvoorbeeld een mooie €2000 per maand (of meer) mee verdient worden.

Aan de andere kant bestaan er ook high-ticket affiliate producten en/of bedrijven die veel meer commissie kunnen veroorloven aan hun affiliates. Zo kun je bijvoorbeeld affiliate worden van ons softwarebedrijf en geven wij 40% commissie wanneer iemand via jou onze software koopt. Ons duurste pakket kost €497, dus met een commissie van 40% over het aankoopbedrag verdien je dan €198,-. Om vervolgens €2000 per maand te verdienen heb je veel minder commissies en in principe ook veel minder bezoekers nodig, dan dat je dat nodig zou hebben wanneer je winkels zoals bol.com of amazon.nl promoot waarbij de commissies en kosten veel lager zijn (natuurlijk afhankelijk van het soort producten dat je promoot).

Kortom: met een kleinere, meer betrokken en specifiekere doelgroep kan je in veel gevallen meer geld verdienen dan een grote, minder betrokken en algemenere doelgroep. Verkijk je dus niet op de cijfers en probeer altijd zo kritisch mogelijk te kijken naar het soort bezoekers dat je wilt aantrekken.

2.8. Affiliate marketing is te competitief

Er bestaat vaak de misvatting dat affiliate marketing te competitief is en dat er te veel concurrentie is om succesvol te zijn. Ondanks het waar is dat de affiliate marketing branche zeer competitief kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat er nog steeds kansen zijn om succesvol te zijn, zelfs in een overvolle markt.

Een van de belangrijkste factoren voor succes in affiliate marketing is het identificeren van een specifieke niche en doelgroep. Als je je op een specifiek publiek richt en hierbij waardevolle content en aanbiedingen gebruikt, kan dit helpen om op te vallen tussen de concurrentie.

Daarnaast is er ook een groot verschil tussen een competitieve niche en een niche waar niet veel mensen in zitten. Voorbeelden van competitieve niches zijn: de financiële sector, simkaart abonnementen en (zorg)verzekeringen. De belangen bij de verkopen van dit soort producten zijn abnormaal hoog en er gaat enorm veel geld in om; de concurrentie is hier moordend. Als jij kiest voor een niche die meer aansluit op je hobby, waar minder belangen bij zijn en die als “eenmans leger” toegankelijker zijn, zul je sneller succes behalen.

Daarnaast is het erg belangrijk om een unieke en creatieve aanpak te hebben bij het promoten van producten of diensten. Wanneer je bijvoorbeeld een productreview schrijft werkt het veel beter om het product zelf te bestellen, eigen foto’s te maken en het product grondig te testen. Dit is niet alleen een belangrijke strategie die goed is voor het algoritme van Google, maar wekt ook vertrouwen en geloofwaardigheid bij je lezers. Een uitstekend voorbeeld hiervan is frituurgezond.nl. Pim, de eigenaar, werkt in de horeca en heeft een website vol met tips en adviezen over airfryers. Hij heeft ze allemaal aangeschaft en geeft hierover zijn oprechte en persoonlijke mening. Het promoten van airfryers is zeker competitief, maar met deze creatieve aanpak heeft hij behoorlijk succes!

Frituurgezond.nl

Een andere belangrijke strategie om competitie te verminderen, is het gebruik van verschillende marketing kanalen. Door verschillende kanalen te gebruiken, zoals social media, e-mailmarketing en zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je je bereik vergroten en meer potentiële lezers bereiken.

In het begin is het ontzettend belangrijk om in te zetten op SEO. Dit is immers de meest duurzame aanpak. Maar eenmaal een stabiel inkomen en bereik, is het altijd een mooie kans om te experimenteren met verschillende platformen. Zelf zijn we erg fan van Pinterest en YouTube. Twee onderschatte kanalen binnen de affiliate branche om jezelf te onderscheiden van de concurrentie.

3. Tips om affiliate marketing makkelijker te maken

Zoals je gemerkt hebt zijn er veel misvattingen die we kunnen ontkrachten, maar er blijven zaken binnen affiliate marketing die het voor beginners moeilijk kunnen maken. Zoals eerder gezegd: affiliate marketing is niet makkelijk, maar je hoeft het jezelf ook niet onnodig moeilijk te maken. Daarom willen we je graag al onze tips delen hoe je sneller resultaat kan gaan behalen.

3.1. Gebruik een betrouwbare hosting partij

Om je affiliate website te maken heb je een domeinnaam en een hosting pakket nodig. Als je een hostingpakket koopt, huur je gemakkelijk gezegd een “stukje van een computer”. Op deze server, waar jij jaarlijks voor betaald, staan al je websitebestanden. Dit zorgt ervoor dat je website online is (ofwel “in de lucht”).

Zelf hosten wij al onze websites bij Vimexx; een erg betrouwbare leverancier met goede support. Onderschat een dergelijke goede hostingpartij niet. Er is namelijk niets vervelender dan dat je website tijdelijk offline is, door bijvoorbeeld een zelf gemaakte fout, en je niet snel geholpen kan worden.

Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een krachtig hostingpakket. Affiliate marketing wordt moeilijk als je website langzaam is… Tegenwoordig wilt iedereen een snelle gebruikservaring en is de aandachtsspanne van je bezoekers erg kort. We snappen dat je in het begin niet te veel geld wilt besteden aan een hostingpakket, zeker als je nog niet helemaal overtuigd bent of affiliate marketing wel wat voor je is. Gelukkig kun je bij de meeste hostingproviders je hostingpakket met een paar muisklikken upgraden waardoor je prima met een klein hostingpakket kunt beginnen.

Let in ieder geval op dat snelheid een belangrijke “ranking factor” van Google en andere zoekmachines is. Investeren in een goed hostingpakket is dus zeker geen overbodige luxe, als je goede posities wilt behalen in de zoekresultaten.

Vimexx.nl hostingpakket

3.2. Gebruik een domeinnaam met waarde

Voor de ultieme beginner is dit misschien wat té “hocus pocus”, maar wel belangrijk om te benoemen. Affiliate marketing wordt moeilijk als je langer dan 9 maanden (of zelfs langer) moet wachten tot je website wordt geïndexeerd door zoekmachines. Als wij nieuwe affiliate websites maken, kopen wij meestal een bestaande domeinnaam die ooit eerder geregistreerd is en die al enige “waarde” heeft opgebouwd. Met waarde bedoelen we dat de domeinnaam goede statistieken heeft.

De meest belangrijke waarde hiervoor is de “Domain Authority” (DA). Dit is een getal van 1 tot 100, waarbij 100 maximaal is. Een website met een DA van bijvoorbeeld 47 wordt véél sneller in de zoekresultaten getoond dan een nieuwe domeinnaam met een DA van “1”. Sneller zichtbaar in de zoekresultaten, betekent doorgaans meer bezoekers met als gevolg ook meer kans op beter inkomen. Meer inkomen zorgt voor meer mogelijkheden om te herinvesteren wat het geheel dus makkelijker voor je maakt. Natuurlijk kan je ook prima een affiliate website maken zonder een domeinnaam met waarde, dat hebben wij immers ook vaak genoeg gedaan.

Let op: een domeinnaam met waarde kopen is weer een extra stap waarbij je het jezelf ook onnodig moeilijk kan maken… we hebben het eerder gezegd: affiliate marketing is niet altijd makkelijk. Als beginner kan je namelijk veel fouten maken. De grootste fout is dat je te veel betaalt voor zo een domeinnaam met waarde. Je koopt deze domeinnamen namelijk vaak van andere ondernemers. Helaas is niet iedereen op internet even eerlijk. Een andere fout is dat je niet vraagt naar een zogenoemde “verhuiscode”. Als je deze niet krijgt, betaal dan niet. Heb je nog nooit eerder een domeinnaam gekocht? Probeer dan eens een goedkopere domeinnaam te kopen van iemand voor bijvoorbeeld €10. Het risico is lager en je leert hierdoor direct hoe het overnemen van een domeinnaam werkt en welke stappen er gezet moeten worden.

3.2.1. Domeinnaam platformen

Hieronder een overzicht met platformen waarop je domeinnamen met waarde kunt aanschaffen.

  • SiteDeals.nl: Nederlands grootste platform om websites en domeinnamen te kopen en verkopen. Verder kun je hier ook je diensten aanbieden als freelancer, maar ook zoeken naar schrijvers, programmeurs en eventueel vragen stellen op het webmaster forum.
  • Snatcher.nl: dit is een veiling website waar domeinnamen die binnenkort uit quarantaine komen, worden geveild. Domeinnamen die verlopen worden eerst 40 dagen “vastgehouden” zodat de vorige eigenaar nog de mogelijkheid heeft om de domeinnaam terug te kopen. Zodra deze 40 dagen verstrijken komt de domeinnaam vrij en kan iedereen deze registreren. Als je een veiling wint op snatcher.nl, dan gaan zij aan de slag om een domeinnaam voor je te “vangen” (ook wel snatchen). Je kunt je namelijk voorstellen dat als een verlopen domeinnaam zeer gewild is, er meerdere kapers op de kust zijn. Platformen zoals snatcher.nl gebruiken geavanceerde servers om zo snel als mogelijk voor jou het domeinnaam te bemachtigen. Eenmaal gelukt krijg je de verhuiscode waar ik het eerder over had. Als snatcher.nl de domeinnaam niet weet te bemachtigen, hoef je verder ook niet voor de dienst te betalen.
  • DomainOrder.nl: dit is net als snatcher.nl ook een veiling website. Het aanbod is soms net wat anders dan snatcher.nl, maar komt over het algemeen vaak overeen. Verder is domainorder.nl een kleine slag duurder dan snatcher.nl.
  • DomeinFreak.nl: dit is een gratis website waar je per datum kan zoeken naar domeinnamen die uit quarantaine zijn gekomen. Al deze domeinnamen zijn dus weer beschikbaar. De beschikbaarheid van deze domeinnamen kun je controleren via je hostingprovider. Helaas kan het voorkomen dat de domeinnaam waar jij een oogje op hebt, alweer geclaimd is door een andere ondernemer 😱. Je dient er dus snel bij te zijn of gebruik te maken van een veiling website zoals snatcher.nl of domainorder.nl.

3.3. Kies een niche waar je passie voor hebt

Veel beginnende affiliate marketeers starten met de verkeerde reden: “snel rijk worden”. Ze zijn te gefocust op het geld en denken dat het slim is om in een niche te zitten waar de commissies hoger zijn. Dat is helaas niet helemaal waar…

Er wordt vaak gekozen voor een website in de financiële sector of in de “online geld verdienen” niche. Deze niches zijn wat mij betreft een “no-go” voor beginners. De concurrentie is echt té hoog. Je zit dan in een markt waar gigantisch veel geld in omgaat. Andere ondernemers zijn dan logischerwijs bereid om meer te investeren waardoor jij als “one man army” er niet veel te zoeken hebt.

Ook zien we steeds vaker beginnende affiliate marketeers websites maken over affiliate marketing. Zeker, in deze niche zijn de commissies vaak hoger door de software die gepromoot kan worden, maar als beginner ben je absoluut geen expert hierin. Je bent immers net startende en dan wordt het erg moeilijk voor jou om aan je bezoekers te laten blijken dat je weet waar je over praat.

De tip die we voor je hebben is heel makkelijk. Maak een affiliate website over een onderwerp waar jij passie of affiniteit mee hebt. Je kan op deze manier je expertise, kennis en plezier kwijt in het onderwerp, waardoor je op lange termijn veel meer resultaten gaat hebben. Een ander voordeel hiervan is dat je jezelf kan onderscheiden van de concurrentie. Speel je al 30 jaar gitaar en wil je een website over gitaren? Dan ben jij gewoon de expert op dit gebied en kan jij je bezoekers wat leren over het onderwerp waarbij je ook sneller wordt vertrouwd.

3.4. Stop met consumeren van informatie

Uitstellen zijn we met z’n allen helaas super goed in 😂. Overconsumptie van informatie over affiliate marketing is veruit de grootste reden waarom mensen niet succesvol zijn.

Er is tegenwoordig super veel informatie beschikbaar over affiliate marketing. Ook wij hebben meerdere blogs om je te informeren over dit fantastische verdienmodel. Het gevaar is echter, dat je overal andere verhalen leest wat je gaat remmen in je start. Zeker is het verzamelen van verschillende stukken informatie, meningen en opvattingen een goede techniek, maar zorg er wel voor dat je objectief genoeg blijft om je eigen mening hieruit te kunnen vormen. Neem niet alle informatie op als waarheid en blijf altijd kritisch naar de informatie die je leest.

Heb je eenmaal de basiskennis opgedaan, ga jezelf dan afvragen of je de start wilt maken of begin gewoon! Dit hebben wij jaren geleden ook gedaan. Je eerste website zal geen technisch hoogstandje zijn en je zal veel fouten maken, maar zo hebben wij dit ook geleerd. Sterker nog… ik kom zelfs nog blogs en pagina’s tegen op mijn website die al meer dan 8 jaar bestaan waarvan ik denk: “hoe heb ik dit ooit kunnen publiceren”.

Affiliate marketing is een continu proces wat je constant kan en moet herevalueren. Je zal nooit een perfecte start maken. Als je dit eenmaal beseft en begrijpt, zal affiliate marketing stukke makkelijker worden.

3.5. Weg met perfectie

Een affiliate website hoeft niet perfect te zijn. In de eerste maanden gaat het er vooral om dat je website leesbaar is en gevonden wordt. Tijd en geld besteden aan een kleurtje hier, een kleurtje daar en veel te complexe logo’s, is iets waar je in het begin écht niet mee bezig moet zijn. Ook besteden beginners te veel tijd aan zogenoemde “micro optimalisaties” zoals het sneller maken van de website. Zorg er eest voor dat je je website gaat vullen met zo’n 20 of zelfs 30 krachtige blogs en dat je je eerste bezoekers en commissies gaat binnenhalen. Daarna wordt het pas tijd om na te denken over je logo en verschillende huisstijlen van je website.

Soms kan het zelfs beter werken als je overkomt als een hobbyist die zijn passie wilt delen. Een over geoptimaliseerde website met te veel technische snufjes kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat website bezoekers kritischer na gaan denken of ze je wel kunnen vertrouwen.

3.6. Stop met je resultaten analyseren

In het begin is het natuurlijk super interessant om constant in te loggen op je Google Analytics, Google Search Console en in te loggen bij de affiliate netwerken waar je aangesloten bent, om te controleren hoeveel bezoekers je ontvangen hebt en hoeveel je verdiend hebt.

Maar ik daag je uit om eens op te tellen hoelang je hiermee bezig bent. Op een gegeven moment was ik iedere dag hier wel 20 tot 30 minuten mee bezig. Elke week bijna 2,5 uur. Als je nét een nieuwe site hebt gemaakt is het nog helemaal niet interessant om je hier mee bezig te houden. Je kunt je tijd beter investeren in het onderzoeken van nieuwe content kansen en deze nieuwe content dan ook publiceren, zodat je sneller meer verkeer op je website kunt krijgen.

3.7. Laat je succes niet aan toeval over: volg een cursus

Absoluut geen verplichting, maar steeds meer beginnende affiliate marketeers hebben behoefte aan een stok achter de deur en volgen een affiliate marketing cursus of willen zelfs gecoacht worden.

Investeren in jezelf is nooit een slechte keuze en kunnen we je alleen maar aanmoedigen. Voordat je een cursus wilt volgen willen we je wel laten nadenken over: “wat is de reden dat je de cursus wilt volgen”. Uiteindelijk ben jij degene die de nieuwe kennis moet gaan toepassen.

Wil je kennis opdoen over het onderwerp en leren van de beste? Zeker! Volg dan een cursus en verreik je brein met nieuwe kennis.

Ben je opzoek naar een shortcut, een zak vol “golden nuggets” of een snelle methodes om geld te verdienen? Dan wil ik je waarschuwen dat je je heil niet gaat vinden in een affiliate cursus. Het komt er altijd op neer dat affiliate marketing veel tijd en doorzettingsvermogen kost.

Ben je opzoek naar een betrouwbare cursus over affiliate marketing? Bekijk dan eens onze affiliate cursus waar in we je alle “kneepjes” van het vak leren.

4. Aan de slag met affiliate marketing

Ben je overtuigd geraakt en wil je jezelf meer verdiepen in het onderwerp? Dan verwijzen we je graag door naar onze meest gelezen blogs.

Vergeet niet onze affiliate marketing cursus te bekijken als je stap-voor-stap begeleiding zoekt in het maken van je eerste affiliate website.

5. Conclusie: is affiliate marketing moeilijk?

Voordat je begint met het maken van een affiliate website dien je het nodige onderzoek te doen. Wat wordt het onderwerp van je website? Is er genoeg zoekvolume op dit onderwerp? Is er concurrentie? Is er geld te verdienen in deze branche? Maar ja, hoe doe je goed onderzoek en wat houdt dat precies in? Je hebt veel vragen en er “lijken” weinig antwoorden te zijn.

Vervolgens wil je een affiliate website gaan maken. Je zal dus enige affiniteit moeten hebben met techniek of gierig moeten zijn om dit te leren. Gelukkig is een affiliate website maken tegenwoordig niet meer zo moeilijk. We hebben er zelfs een duidelijke handleiding over geschreven, hoe je een affiliate website maakt. Klik hier om naar die handleiding te gaan.

Uiteindelijk moet je je website gaan vullen met content, ook wel blogs waarin je je website bezoekers informeert over een onderwerp en product of dienst. Deze tekst zal je zelf moeten gaan schrijven. En let op, een goede blog schrijven is moeilijk. Er zijn veel zaken waar je op moet letten en dit kost natuurlijk ook tijd. Je moet er niet vanuit gaan dat je binnen een klein uurtje een blog hebt geschreven. Ook als je nog niet veel geschreven hebt in je leven, zal je in het begin tegen dit proces aanlopen. Maar hier zal je uiteindelijk veel beter in worden; oefening baart kunst.

Dit proces van blogs schrijven kan je uiteindelijk ook uitbesteden aan een schrijver, maar dat is aan de andere kant weer moeilijk, omdat goede schrijvers lastig te vinden zijn en je ook moet weten hoe een goede tekst in elkaar zit. Je dient je schrijver namelijk wel de juiste instructies te geven, anders wordt het een puinhoop.

We hebben je niet gezegd dat het makkelijk is 🤐…

Als je eenmaal een gevulde website hebt, moet je deze onderhouden. Succes komt niet uit de lucht vallen. Je zult je website voortdurend moeten aanpassen en verbeteren. Hier heb je ook weer de nodige kennis voor nodig. Kortom: affiliate marketing is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je kan verwachten en openstaan om nieuwe kennis te vergaren.

Hopelijk hebben we voor jou de meest genoemde misvattingen kunnen ontkrachten en zijn we niet té kritisch geweest om te beginnen. Loop jij ergens tegenaan of durf je de sprong (nog) niet te wagen? Laat dan een reactie achter en dan gaan we graag met je in gesprek.

Online geld verdienen lijkt voor veel mensen een “fabeltje”. Dat kan ik op zich wel begrijpen.

Zodra je op het internet zoekt naar “online geld verdienen” worden de grootste (en meest onrealistische) bedragen, je om de oren geslingerd. Dat vind ik persoonlijk erg jammer.

Als geen ander weet ik hoeveel tijd én energie er zit in het opbouwen van een online inkomstenbron. Het gaat gepaard met vallen en opstaan, veel uitproberen en het nodige geduld opbrengen.

Toch is het mij gelukt om fulltime te leven van mijn eigen affiliate websites. Al deze kennis wil ik graag met je delen.

Ben je bereid te werken aan een terugkerend inkomen waar je jarenlang plezier van gaat hebben? Klik dan op de knop hieronder voor meer informatie.

Jari Dohmen

Specialist in het ontdekken en benutten van kansen in de affiliate marketing branche. Met duizenden euro’s omzet per maand, heeft hij een bewezen strategie ontwikkeld voor het opzetten van succesvolle affiliate websites.

Bekijk alle berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *